Как да убиеш човек – и още новости по Viasat Explorer

Премиера на 7 ноември по Viasat Explorer
62 дни по море

Двама мъже. И коварен океан… Тасманово море е сред най-смъртоносните и вероломни водни пространства в света. Разпростира се на 2200 км между Австралия и Нова Зеландия. Мнозина – сред тях и застигнати от трагична съдба, са се опитвали да го преплават с каяк, но никой не е успявал досега. Това е историята на двама млади австралийци – Джеймс Кастрисиън и Джъстин Джоунс, преодолели предизвикателствата на Тасманово море. В малък каяк, те се преборват с 10-ветрови вълни, страховити бури, акули и течения, които сякаш са в общ заговор срещу им. След 62 дни, 3318 км и 1,7 млн. загребвания с греблото двамата най-после достигнат пясъчния бряг на Нова Зеландия и заслужено
печелят историческа слава.

Премиера на 20 ноември по Viasat Explorer
Как да убиеш човешко същество

Смъртното наказание е в криза. След поредица от сериозни гафове при изпълнението на тази процедура в няколко широко огласени случаи, влиятелни инициативни групи по целия свят отправят призиви за въвеждането на хуманен метод, при който да няма място за грешки. Съществува ли обаче такъв метод на лишаване от живот? В този документален филм бившият британски политик Майкъл Портильо провежда разследване по въпроса. Той пътува из Великобритания и Америка, срещайки се с експерти в бизнеса на смъртта – от пенсионирани екзекутори до токсиколози, специалист по биомеханика и хирурзи-травматолози, както и със свидетели на завършили с провал процедури по прилагане на смъртна присъда. Майкъл провежда експерименти, за да провери поради каква причина е толкова лесно да стане гаф при обесванията и защо отровният газ е жестоко средство, а също и какви са многобройните недостатъци на леталната инжекция. След като изследва науката и историята на настоящите методи за екзекуция, Майкъл проучва и някои алтернативни способи.

Ексклузивна европейска премиера на 23 ноември по Viasat Explorer
Това ли е дизел?

Очаква ни трансконтинентално пътуване с мотоциклет, задвижван от гориво – останало от пърженето на риба и картофки олио. Ще се присъединим към Пол Картър по време на това забавно, но несъмнено рисковано и нерядко лудешко пътешествие на екологичен мотор, за чиято направа е ползван съвсем ограничен бюджет. Има някаква сладостна ирония в подобно начинание, предприето от човек, изкарал двадесет години в нефтената индустрия, особено предвид факта, че континенталната обиколка на Пол е всъщност спонсорирана от фирми от същата тази индустрия. Очаква ни щуро приключение!

Премиера на 26 ноември – 10 декември по Viasat Explorer
Смелчаци с мрежи

В тази поредица за морски приключения ще видим уникален сорт мъже на действието, рискуващи живота си всеки ден в преследване на чудовищни риби край източния бряг на Австралия. Екстравагантните шкипери и екипажи от смелчаци упражняват професията си по оживените мореплавателни пътища в компанията на страховити акули като големи бели акули, тигрови акули и акули мако. Тези дръзки мъже трябва също така и да се справят със зимните бури в южния Тихи океан и да избягнат сблъсък с търговски кораби, които често преминават през мрежите им и ги късат. Наградата е огромни риби тон и изключително ценният южен червен тон, които се изнасят мигновено за Япония. Една риба от извънредно високо качество може да струва колкото семеен автомобил. Една средна по качество риба тон стига до няколко хиляди долара на търг. Въпреки че по този начин печелят прехраната си и то добре, изтощените екипажи трябва да се справят и с изключително трудни моменти, както и периоди, през които в продължение на дни не улавят нито една риба, въпреки тежката работа. А без риба, няма пари. Документалната поредица представя впечатляваща и емоционална картина на човешката издръжливост и смелост, а зрителите несъмнено ще се възхитят на огромния кураж, хумора и упоритостта на „смелчаците с мрежи”.