Как една опаковка на сандвич може да се окаже безценна…?

Речта на Бегбеде пред гостите на M-Tel Media Masters’2010 става хит и във Франция

Импровизираната реч на култовия френски писател Фредерик Бегбеде, с която той взриви гостите на церемонията по връчването на журналистическите награди M-Tel Media Masters в София миналата седмица, може да се превърне в хит и във Франция.

Това стана ясно, след като авторът поиска от М-Тел пълния текст от изказването си пред повече от 450 души от медийния и рекламния свят, които присъстваха на официалното награждаване на най-добрите журналистически материали, посветени на телекомуникациите и съвременните технологии.

Бегбеде беше нахвърлял основните мисли, които сподели пред българската публика, в самолета от Париж за София, върху опаковката на  сандвич, сервиран във въздуха.  „Опаковката е супер, с българското знаме, как да не се вдъхновиш“, пошегува се Фредерик Бегбеде. На сцената пред гостите на M-Tel Media Masters той поглеждаше отвреме-навреме към плика, но изказването му беше напълно импровизирано. Очевидно скандалният писател е доволен от резултата и затова ще се погрижи речта му да достигне и до френската публика.

В София Бегбеде разказа колко е хубаво, че ги има днешните технологии, но и колко опасно в същото време може да бъде това за отношенията между хората. Технологиите ни правят да изглеждаме по-умни, благодарение на неограничения достъп до огромно количество информация, но все пак насърчават нашето затъпяване. Технологиите направиха възможни връзките от разстояние и ни помагат да открием с кого да спим тази вечер благодарение на няколко кликвания, sms-a или разглеждане на няколко профила във Facebook. И въпреки всичко … ни карат да се чувстваме самотни, заяви Бегбеде. Защото вместо да говорим със съседа си, ние му звъним по мобилния. Можем да ходим по улиците, да говорим с хората без всички тези сателити. Можем да бъдем човешки същества.

„Ако Ромео и Жулиета бяха в днешно време, нямаше да умрат, защото щяха да си изпратят имейл или sms”, заяви авторът на “Любовта трае три години” и “Почивка в кома” пред изпълнената до краен предел зала 6  на  Интер Експо Център в София. Според него щеше да е много жалко, ако светът беше останал без  великия шедьовър на Шекспир. Да  прелистваш страниците на книгите е далеч по-секси, смята още Бегбеде. Модерните технологии са хубаво нещо, но животът се случва навън, а не в интернет, твърди писателят.