Как функционират градовете разкрива Viasat Explorer

Ново по Viasat Explorer през януари 2014 г.

Как функционират градовете
Премиера
6 януари – 3 февруари по Viasat Explorer

Завъртаме кранчето на душа и потича чиста вода. Купуваме храна, отгледана на другия край на света, от съседния магазин. Пристигаме направо в офиса с влак, мерто или друг транспорт. Включваме компютъра и той се захранва. Нашите градове са като огромни сложни живи организми – също както човешкото тяло; те разчитат на своите жизненоважни органи – градската инфраструктура: енергия, транспорт, храна, вода и сгради, които ги поддържат живи, както и хората, които живеят и работят в тях. Настоящата поредица изследва как функционират тези жизненоважни системи. Ще посетим много от гениалните инженерни проекти и жизненоважните предприятия, които ще продължат да поддържат нашите градове функциониращи и през предстоящите години.

Повече от половината от населението на света живее в градовете, а до 2050 г се очаква броят му да нарасне до две трети. Инфраструктурата на всеки град е подложена на почти непосилно натоварване, за да може да поеме постоянно нарастващия брой хора. Настоящата поредица разглежда гениалните инженерни постижения, които позволяват функционирането на градовете по света. От слънчевите ферми в Барселона до натовареното Лондонско метро и нестихващата нужда от енергия на Лас Вегас – да разгледаме машините, благодарение на които нашите градове функционират.

Настоящата поредица изследва как функционират тези жизненоважни системи и разкрива как „тазобедрената кост се свързва с бедрената кост“. Освен това проучва въздействието на непрекъснато нарастващото търсене. Необходими са по-предприемчиви нови решения, за да могат нашите градове да продължават да просперират.

Изживейте ежедневните предизвикателства с истинските герои на града – гледайте Viasat Explorer през януари, за да видите със собствените си очи!

„Призраци от автоморгата”
Премиера
5 януари – 30 март по Viasat Explorer

Присъединете се към автотехника Марк Уорман и неговия откачен екип от любители на автоморгите, докато те се борят да върнат обратно към живота излезли от употреба „мускулести” автомобили. Те възстановяват автомобилите в първоначалното им състояние и оборудване, което означава, че всеки автомобил трябва да стане отново точно такъв, какъвто е бил, когато е бил създаден преди десетилетия. Това ниво на възстановяване извежда съвършенство до крайност — дори до най-малките болтчета и кабели. За да изпълнят своята трудна задача, нашите герои са в постоянно търсене на погребани панели, неоткриваеми двигатели и забравени легенди.

Арктика с Брус Пари
12 януари – 9 февруари по Viasat Explorer

Арктика се намира в етап на огромна, необратима промяна. Последиците от глобалното затопляне в този район нарастват, тъй като морските ледове се топят, появяват се нови земи и с тях се очертават нови граници. Присъщият за района начин на живот, който е просъществувал почти непроменен в продължение на хилядолетия, ще достигне своя край в рамките на нашето жизнено време; за други обаче несметните богатства от петрол, газ и минерали, които бавно се откриват под полярната ледена шапка, обещават неизброими възможности. В рамките на едно лято Брус Пари се потапя в живота на хората на Арктика, срещайки се с рибари в Берингово море, с петролни работници и с местни ловци.