Как празвунат Гергьовден в село Бъта? Бой, музика и…? (снимки)

Европейски шампион прослави село Бъта за Гергьов ден

Гергьовден е националният празник на пастира, на храбростта, но и на село Бъта до Панагюрище.

Празникът започна в 11.00 часа под ярките лъчи на пролетното слънце и бе открит от кмета на селото именника Георги Александров.

След пожеланията, които кметът поднесе на жителите на селото, както и на многобройните гости на празника от цялата страна, той даде думата на народния депутат Никола Белишки. Народния избраник поздрави гостите и им пожела здраве и дълголетие, както и много весел празник.

От ранни зори, измити в роса бяха станали и хората от екипа на бай Илия Говедаров, който беше майстор на Гергьовския курбан. В течение на 25 години бай Илия неизменно приготвя специалното ястие и споделя. „Правя курбан отдавна. За приготвянето е нужно само лук и магданоз. Подправям със сол. Не прибавям други продукти, защото вече няма да е курбан, а супа със зеленчуци”. Само за по-малко от 2 часа над 350 литра курбан беше раздаден на жителите и гостите на празника и всички за пореден път си облизаха пръстите от майсторлъка на бай Илия.

Празникэт беше съпроводен и от музикална програма. Откриването беше направено от  младите участници на мажоретния състав на основното училище в село Попинци.

На 6 май, Гергьовден, празникът на село Бъта беше осветлен и от още едно щастливо събитие. Сумистът Стилиян Георгиев спечели златен медал на състезанието във Варна.

Празникът приключи, когато след традиционните борби, победителя отнесе заслужената първа награда, а именно едно живо агне.

Още снимки от празника: