Как прерафаелитите промениха Великобритания – Viasat History

Прерафаелитите

Документален филм за едно необикновено явление, разтърсило из основи британското изкуство през XIXв., насочвайки шеметно развитието му в напълно нова посока.

Бунтовно настроеното Братство на прерафаелитите е създадено през 1848 г., когато цяла Европа е разтърсена от една съвсем различна революция и Карл Маркс публикува своя „Манифест”. Основоположници на това братство са Данте Габриел Росети (1828 г. -1882 г.), Джон Еверет Миле (1829 г. –1896 г.) и Уилям Холман Хънт(1827 г. –1910 г.), които се запознават, докато следват в престижните колежи на Кралската академия в Лондон.Сближава ги общото неудовлетворение от, според тях, консервативния и остарял модел на преподаване.Тримата амбициозни двадесет и няколко годишни младежи се бунт уват срещу изтърканите академич! и ус ловности на класицизма, убедени, че на първо място трябва да бъдат верни на природата, и формират група, с която се надяват да съживят съвременното изкуство. Росети – италианец по произход и влюбен в идеята за тайно общество, добавя определението „братство“, за да подчертае, че са свързани с кръвна клетва.

Следвайки повелите на своя литературен герой, поета-романтик Джон Кийтс, написал в своята „Ода за гръцката ваза“: „Красотата е истина, истината – красота”, прерафаелитите се стремели да изобразяват максимално близки до реалния живот сцени вместо идеализации, с внимание към детайла и композицията, в разрез с академичните правила. Отказват да следват условностите и смело въвеждат един нов реализъм в религиозната тематика, задавайки и нова посока на развитие на пейзажната живопис посредством изобразяване на природата с фотографска точност. Прерафаелитите шокират любителите на изкуството, поставяйки в центъра на сюжетите си противоречиви съвременни образи – например, проститутки.

Този документален филм представя историята на прерафаелитите – от появата и постиженията им до ранните им творби, враждебната критика, с която трябвало да се борят, и успеха, който в крайна сметка постигат благодарение на подкрепата на изключителния викториански критик на изкуството Джон Ръскин. Ще видим как през 60-те години на ХΙХ в. Братството вече следва един конвенционален път, търсейки търговска слава и богатство чрез творби за масовия вкус, популяризирани с помощта н различни техники за възпроизвеждане като например гравюри и щампи. Ще изследваме и различните посоки, в които поемат тримата основоположници с течение на годините, и как някои от тях преминават от прерафаелитски към пострафаелитски стил.

Във филма ще видим известни изследователи на прерафаелитите като уредника от художествената галерия „Тейт” Алисън Смит, писателя Ян Марш ш професора по история на изкуството Елизабет Претиджон.

От 26 май по Viasat History

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Прерафаелитите в никакъв случай не са отричали Рафаел. Всъщност са боготворели великия художник, като желанието им било да се дистанцират от величаенето на творбите на рафаелитите – последователите и имитаторите на Рафаел, превърнали изкуството му в конвенционална формула.