Как са се образували океаните? Какво се случва в тях?

Неделя, 5-ти юни, 17.30 ч.
Какво, как, къде? – Океаните

НОВ СЕРИАЛ БЕЛЕЖИ НАЧАЛОТО НА ЧЕСТВАНЕТО НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ОКЕАНИТЕ – 8 ЮНИ

ВСЕКИ УИКЕНД В 17.30 ч.

Океаните са източник на преобладаващата част от кислорода, който вдишваме, те ни осигуряват храна, регулират климата, пречистват водата, която пием, снабдяват ни с източници на потенциални лекарства. Но, те се нуждаят от нашето опазване и защита. На 5ти юни останете с Da Vinci learning, за да честваме тези 20 000 мили, да научим повече за океаните и да добием нова представа за “синята необятност”.

Новият сериал „Какво, как, къде?” поставя по-голям акцент върху Земята и нейните жители – от домашните и дивите животни до животните в зоологическата градина. С анимираните епизоди ще отлетите до звездите, ще пропътувате пустинята и ще достигнете чак до далечните полярни области. Ще научите нови факти за земните богатства и енергия, изобретения и бионика, климат и земеделие, храни и хранене. Ще се потопите в историята чрез живота на гладиаторите, викингите, търсачите на съкровища и строителите на пирамиди. Ще се запознаете с работата на пожарната и полицията. И никога няма да пропуснете да поставите точка след въпросителен или удивителен знак, колкото и необичайно да ви изглежда това.

Морето – очарователен свят, изпълнен с тайни. Океанските дълбини крият странни пейзажи. На повърхността виждаме огромната мощ на океанските вълни. Океаните са населени от безчет живи същества. Корали блестят с ярките си цветове. Във водата се плъзгат сепии и дори най-големите дълбини са пълни с микроскопични живи същества. Огромни риби, като китовидната акула, порят спокойно водите. Морски бозайници, като делфините, се гмуркат сред вълните. Почти три четвърти от нашата планета е покрита с вода. Затова, гледана от Космоса, тя прилича на къс син мрамор и затова я наричат „Синята планета”.

Океаните представляват почти цялата вода на Земята. Първоначално, водата е дошла на нашата планета под формата на дъжд. Дъждът е валял в продължение на хиляди години. В резултат на това са се образували океаните. Водата, която се изпарява непрекъснато от морската повърхност, се издига под формата на пара и бива издухана към сушата във вид на облаци. Там облаците се охлаждат, парата кондензира и пада във вид на дъжд. Тази дъждовна вода пълни реките и езерата и в крайна сметка се стича обратно в морето.

Непрекъснатият дъжд, образувал океаните в течение на хилядолетия, е отмил големи количества сол от скалите в земната кора. Гмуркането в дълбочина може да трае само за кратко, тъй като там няма въздух, за да дишаме. Този проблем е решен с изобретяването на водолазната екипировка. Под водата човек използва повече въздух, отколкото на повърхността. Колкото по-дълбоко се гмуркате, толкова повече въздух ви е нужен. С помощта на подводниците хората могат да се потопят в океаните на стотици метри дълбочина. Днес, за изследване на океаните се използват все по-голям брой безпилотни подводници.

На сушата живеят около 1.4 милиона вида живи същества. Но в океаните техният брой може да надвишава 10 милиона. Какви групи видове живи същества населяват океаните? Каква е тяхната околна среда? Какъв е животът, определен от законите на океана?