Как се прави иглу – „Дом от сняг“ по Телевизия Туризъм

Акценти от програмата на TVT

Бъдни вечер (образователен филм за семеен туризъм и обичаи)
– само по TVT във вторник, 24 декември, Бъдни вечер, от 09:00 ч., от 15:00 и от 21:00 ч.

На един от най-хубавите семейни празници е посветен документалният филм на Телевизия Туризъм „Бъдни вечер”. Стане ли дума за Бъдни вечер, значи ще е дълъг разказ, идващ от стари времена. Но традицията е жива и авторът Симеон Мильов показва как тя е запазена в село Копаница. Камерата гостува на едно българско семейство, което пресъздава истинския дух на Бъдни вечер – от подготовката в ранни зори, до заклинанията на следващия ден. Филмът показва богатството на местната традиция, свързана с Бъдни вечер и Рождество Христово. Ще се уверите, че приготвянето на бъднивечерските гозби е особено мераклийско занимание. Разнообразието на обичаи, поверия и песни на много места е забравено, но Телевизия Туризъм ще ви го покаже в автентичен вид. Струва си това завръщане към корените като заклинание за бъдеще. И какво по-хубаво в празничната вечер! Гледайте документалния филм „Бъдни вечер” само по Теливизия Туризъм.

Дом от сняг (образователен филм за планински зимен туризъм)
– само по ТVТ през януари 2014 г., всяка събота от 16:00 и от 22:00 ч.

Представете си как една сутрин се събуждате под снежен купол, в дом от сняг. Наоколо е тихо и бяло… Дали виелицата е затрупала пътеките или е хубав слънчев ден?… Звучи като в приказките, нали? На езика на ескимосите „иглу” означава „дом”. Има едно място в България, в Рила планина, където можете да се научите сами да си направите снежна къща… Филмът „Дом от сняг” показва и разказва какво е това иглу и как се строи то заедно с помощта на инициаторите това да се случва в България – любителите на планината Стоян Мутафов и хижарят Иван Еленчев. Но дали снежният покрив ще се окаже уютен? Какво друго е той, освен изживяно удоволствие от построяването му? Всичко това и още – само във филма „Дом от сняг” по Телевизия Туризъм, избран за първия филм на месеца през новата 2014 година.

Ледено мъжко хоро на Богоявление в Калофер (образователен късометражен филм за религиозен туризъм и обичаи)
– само по TVT на Богоявление и в седмицата от 6 до 12 януари 2014 г., в понеделник, четвъртък и неделя, в часовете от 10:45, 16:45 и 21:45 ч.

Наближи ли Богоявление, или Кръщение Господне и още – Йордановден, както е известен 6 януари, градусът на строението в балканския град Калофер постепенно нараства. Защото тук повече от две столетия спазват неповторима никъде в страната стара традиция. За да отбележат покръстването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител, мъжете на Калофер танцуват хоро в ледените води на река Тунджа. Още в ранни зори край църковния мост гъмжи от народ. Всяка година стотици мъже се събират, за да нагазят тежко и бавно пуд звуците на гайда и тъпан в студените води на реката. Така те изразяват своето преклонение пред старата вяра и един от нейните символи. Въпреки минусовите температури и студената вода, хорото продължава поне половин час. И тук кръстът се хвърля във водата от местния свещеник, но по традиция, който и от мъжете от хорото да го хване, го дава на най-малкия участник в ритуала.