Как се става „най-добрият оператор на света“ – Viasat History

ЕКСКЛУЗИВНО

„Не се случва често… да пожелаваш филм да продължи по-дълго” – „Телеграф”

„Любителите на киното не бива да пропуснат да видят този филм” – „Дейли Експрес”

Животът и творчеството на Джак Кардиф

www.jackcardiff.com

Документален художествен филм – 2010 г.

Посветен на забележителната, продължила девет десетилетия кариера на легендарния кинематограф Джак Кардиф, създал художествената канава на филми класика  като „Червените обувки” и „Африканската кралица”.

Най-добрият оператор в света”- Мерилин Монро

В този изключително проникновен филм за живота и творчеството на Джак Кардиф майсторът лично обяснява как е помогнал за издигането на кинематографията до форма на изкуство и е останал в историята със своята новаторска визия и техническа изобретателност във „Въпрос на живот и смърт”, „Червените обувки”, „Африканската кралица”, „Викинги” и много други.

Наред с множество други изумителни и непознати истории и забавни анекдоти, Джак споделя какво е било да работиш с най-великите холивудски звезди като Мерилин  Монро, Одри Хепбърн, Хъмфри Богарт, Кърк Дъглас и София Лорен. Ще видим и Мартин Скорсезе, който пламенно разказва за филмите на Джак, както и за това по каква причина са му оказали толкова силно въздействие.

Филмът включва изумителни откъси, обработени с технология за висока разделителна способност, от филми класика, както и над двадесет оригинални интервюта с на й-великите в света актьори, режисьори и техници, разкривайки пред нас живота и творчеството на Джак във вълнуващи подробности, голям мащаб и сърдечна атмосфера. Този филм е не само уникален и ценен принос за историята на киното, но е и забавен и изпълнен с интересна информация – удивителен разказ за един изключителен живот.

ПРЕМИЕРА: 19 юни по Viasat History

Факти за Джак Кардиф:

Роден е на 18 септември 1914 г.; умира на 22 април 2009 г.

За първи път Джак участва във филм в „Моят син, моят син”, заснет през 1918 г., когато е едва четиригодишен. През следващите 90 години той продължава да работи във филмовата индустрия.

Джак е работил по повече от 100 филма, като никога не е снимал черно-бели, а винаги цветни филми.

Джак печели първата си награда на Академията – за кинематография, за „Черният нарцис” през 1947 г. През 2001 г. Джак Кардиф е първият кинематограф в света, удостоен с поче 90;ен „Оскар” за „Принос за светлината и цвета в игралното кино”.

Джак е номиниран още три пъти за „Оскар” – два пъти за кинематография (за „Война и мир”, 1956 г., и за „Фани”, 1961 г.) и веднъж за режисура („Синове и любовници”, 1960 г.).

Веднъж Мерилин Монро дава на Кардиф своя снимка с автограф и текст: „Скъпи Джак, само ако можех да съм такава, каквато си ме създал”.

Още информация: http://www.jackcardiff.com/fileadmin/user_upload/files/CAMERAMAN_Press_Kit_(UK).pdf