Какво дължим на индустриалната революция? – Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – очаквайте през август!

“Индустриални недели”

Какво дължим на индустриалната революция – Материалният свят
Неделя, 11ти август 2013 г., от 21:00 часа

В началото на 18ти век англичаните вече са материалисти. Те имат нужда от екзотични стоки като захар, порцелан, фин памук, но стоката, към която са най-пристрастени, е чаят. Тази древна китайска напитка се появява за първи път на масата на англичаните през 1657 година. В средата на 18ти век хората с вкус обичат повече от всичко да си сръбват този ориенталски продукт, подсладен със захар от Карибите. Те пият чая си в чаши от най-фин китайски порцелан, облечени в индийски дрехи. Това е хубавият живот, от който всеки иска да опита. Но, превръщането на тази мечта в реалност става възможно благодарение на едно от най-удивителните приключения в английската история. Това е приключение, подтикнато от търсенето на богатства, което започва под земята със скритите дълбоко в недрата й полезни изкопаеми, сред които най-ценно е желязото.

За да се добие желязо от рудата, тя трябва да се нагрее до много висока температура, при което се отстранява съдържащият се в нея кислород. В началото производителите на желязо използват за целта дървени въглища, но към 18ти век те са вече на изчерпване. Тогава те опитват да използват каменни въглища, но те съдържат сяра, която при нагряване с желязната руда прави получения метал крехък и негоден. Излиза, че въглищата не са решение на въпроса. Но, има един човек, който е на друго мнение. На него му хрумва точната идея на точното място. С използването на желязна руда и въглища фабрикантът на железни изделия от квакерски произход Ейбрахам Дарби полага основите на съвременния материален свят.

и

Какво дължим на индустриалната революция – Чудеса в действие
Неделя, 11ти август 2013 г., от 21:30 часа

Преди 250 години, по времето на крал Джордж, фермерите вече променят облика на пейзажа. Английското население процъфтява. Блатата, пустеещите земи и горите са пресушени, разчистени и разорани. За първи път фермерите, с помощта на земеделски изобретения, са в състояние да произвеждат достатъчно храна, за да може непрекъснато увеличаващото се население да процъфтява. Мелничарите, по-специално, искат да усъвършенстват своя най-важен механизъм – водното колело.

През 1752 година производителят на научна апаратура Джон Смийтън показва със свой експеримент, че падащата отгоре вода е два пъти по-ефективна от водата, постъпваща отдолу. Причината е в гравитацията. Енергията в първия случай е по-голяма, понеже водата пада от високо. С научния си експеримент и анализа на резултата Смийтън насочва вниманието върху ефективността на машините, след което и други поемат по неговия път.

Следващата решаваща стъпка в индустриалната революция е дело на друг мъж – Ричард Аркрайт. Аркрайт създава съвършено нов тип машина, задвижвана от водното колело с падаща отгоре вода на Смийтън. Неговите прототипи на машини за предене на памук са първите в света и поставят началото на фабричната система.

Но, фабриките все още далеч не са достигнали пълния си потенциал. За да направят това им липсва едно-единствено нещо – парата на Джеймс Уат. Силата на парата променя из основи работното място и труда на миньора, производителя, леяря, текстилния работник, дестилатора и дори на грънчаря.

Какво дължим на индустриалната революция – Начини на придвижване
Неделя, 18ти август 2013 г., от 21:00 часа

Силата на парата се използва от години в гигантски индустриални машини. Те работят, използвайки пара с ниско налягане. Младият инженер от Корнуол Ричард Тревитик започва работа на машина, използваща новата мощна технология, която мнозина считат за твърде опасна. С помощта на малък, но извънредно здрав бойлер, парата може да се съхранява при високо налягане. Ако бойлерът не гръмне, при освобождаването на парата възниква огромно количество енергия. През 1801 година Тревитик пуска нещо, невиждано по пътищата дотогава. Той го нарича ‘пухтящият дявол’ Но, на хоризонта се задава нещастие.

Независимо от обезопасяващите приспособления ‘пухтящият дявол’ гръмва. Годината е 1801 и пътищата все още не са годни да пренасят съоръжението на Тревитик, което е много по-тежко от всички останали товари, превозвани по тях. Обезкуражен от неуспеха, той се завръща в мината, за да направи там следващото си революционно откритие, което се е намирало буквално под носа му цял живот – железопътните линии.

В продължение на много години раздрънкани релси, наречени трамвайни линии, са пренасяли конски впрягове, натоварени с въглища от мината, до баржите, акостирали на канала. Докато наблюдава този процес Тревитик си задава един много прост въпрос. Дали неговата машина не може да се приспособи така, че да замести коня в тегленето на количките по трамвайната линия? През 1803 година геният от Корнуол се залавя за работа с намерението да преобразува силата на своя ‘дявол’ за новата амбициозна цел. И тук Тревитик се оказва пионер. Блестящият му ум създава първия железопътен локомотив в света.

и

Какво дължим на индустриалната революция – Съвременната медицина
Неделя, 18ти август 2013 г., от 21:30 часа

В средата на 18ти век Англия има една основна лична грижа – здравето. При това, със сериозни основания – средната продължителност на живота е само 36 години. В общия случай хората се лекуват със суеверни средства, с помощта на магии и слухове. Има обучени лекари, но без да разполагат с точни методи за диагностика и лечение на болестите шансовете за оцеляване са минимални. Най-разпространеното средство за медицинско лечение е пускането на кръв. Смята се, че то възстановява баланса в организма и прочиства болките, които хората смятат, че се крият в кръвта. Това лечение е не само безполезно, но и потенциално опасно. Медицината има нужда от радикална промяна и индустриалната революция е на път да донесе тази промяна с новите знания, революционните идеи и научните експерименти.

Но, този процес започва в провинцията, където един необикновен лекар се заема да превърне народната медицина в модерна наука. Историята започва с един човек, който страда от воднянка – сериозно сърдечно заболяване, в резултат от което тялото чудовищно се подува. В този момент се появява една циганка, която приготвя билков чай. Изглежда, че циганката е намерила лек там, където докторите са се провалили. Уилиам Уидъринг – лекар с много рационална нагласа на ума, научава за това, проявява интерес и иска да узнае повече. Той установява, че надземната част на листата на силно отровното растение напръстник са най-ефективната му част, тъй като в тях концентрацията на активната съставка е най-голяма. Но, тъй като напръстникът може да причини смърт, дозата е изключително важна.

Само че, причините за болестта са все още до голяма степен неизвестни. Защо, например, събирането на повече хора на едно място ги прави по-болни? И защо доячките никога не заболяват от дребна шарка? Как медицината се е развила като наука с помощта на открития като ваксините и стетоскопа?

Какво дължим на индустриалната революция – Военната машина
Неделя, 25ти август 2013 г., от 21:00 часа

Индустриалната революция промени начина ни на живот и борба. Някои от нейните най-велики умове приложиха принципите на индустриализацията към проблема за воденето на война и последствията от това се усетиха и извън бойното поле. Например, ако не беше войната, не бихме разполагали с непретенциозната консервена кутия боб. През 1809 година французите откриват начин да консервират храната, за да изхранват армията си, като я херметизират чрез нагряване в затворени стъклени буркани. През 1810 година един английски изобретател, Питър Дюран, рисува тенекиен съд. Така се появяват храните в консервени кутии. За съжаление, до изобретяването на отварачката ще изминат още 50 години.

До индустриалната революция битките обикновено биват спечелвани или загубвани, в зависимост от подготовката и дисциплината на войниците. След близо 10-годишно воюване силите на французите и на англичаните са почти изравнени и противоборството се намира в мъртва точка. За да спечели, Англия се нуждае от нова тактика и нова технология. Дошло е време за промяна. През 1800 година е създаден експериментален отряд от стрелци. Това е първото английско редовно военно формирование, което носи зелена камуфлажна униформа. Използвайки терена за прикритие, този елитен отряд от изкусни стрелци води бой на малки групи преди настъпването на основната част от войските, за да прикрие придвижването или да охранява оттеглянето им. Но, камуфлажната униформа не е единственото им изобретение. Всеки стрелец е обучаван да проявява лична инициатива.

Как индустриалната революция повлиява на стрелбата и на производството на оръжия? Как тя слага началото на съвременното бойно изкуство и на съвременните армии? Как създаването на първата производствена линия за Кралската флота се отразява на производството на всичко – от храни до леки коли? И как по-ефикасният метод за производство на оръдия помага на Джеймс Ват да построи по-ефективна парна машина?

и

Какво дължим на индустриалната революция – Градският живот
Неделя, 25ти август 2013 г., от 21:30 часа

В началото на 19ти век Лондон е новият Рим – столицата на огромна търговска империя, обхващаща цялото земно кълбо. Това е най-големият и най-богатият град в света с подобаващ на положението му начин на живот. Там са хората, които носят най-хубавите дрехи, които живеят в най-хубавите къщи и които притежават най-ценните богатства. Лондон прилича на прероден Рим, но фабриките на Индустриалната революция му придават по-различен облик. В Древен Рим само членовете на управляващия елит са водели охолен живот. Но, благодарение на индустриализацията, по-широк кръг от обществото има възможност да се ползва от облагите на новия статут на града, към които се устремява и непрекъснато увеличаващата се средна класа. В хода на този процес Индустриалната революция ще създаде един нов и лесно разпознаваем свят – светът на съвременния дом.

По време на Индустриалната революция икономиката на Англия започва да процъфтява. За да поддържа този разцвет град Лондон има нужда от цял нов арсенал от финансови инструменти. Тези нови търговски механизми изискват нов вид работници, които да оперират с тях. Тези работници стават гръбнака на възникващата средна класа. Макар че искат да работят в града, те искат да живеят другаде. Вместо шума, мръсотията и блъсканицата на големия град те искат среда, която да е тиха, светла, здравословна, а също – модна и елегантна. Между 1760 и 1840 година в Лондон настъпва бум на жилищното строителствоa. В Мерилибоун, Блумсбъри и Белгрейвия изникват къщи, изградени в стил характерен за времето на крал Джордж. С цел да се предотврати некачественото строителство бумът се контролира от Закона за строителството от 1774 година. Основната цел на този закон е да гарантира здравината и пожароустойчивостта на сградите. Освен това, той играе ролята на усмирителна риза за безразборното застрояване. Нормите му принуждават строителите да стандартизират строежа на къщи.

Как качеството на жилищата се отразява на качеството на живот в тях? Как съвременната баня следва инсталацията на съвременните чугунени тръби? Как уличните газови лампи повишават сигурността в града? Как постиженията в стъклопроизводството отварят пътя за продажбата на прозорци и продажбите изобщо? Как маркетингът създава търсенето, а не само неговото задоволяване? Как се появява модата?

ПЪРВОТО ПЪТЕШЕНСТВИЕ НА КОЛУМБ (3 АВГУСТ 1492 Г.)

Исторически личности – Христофор Колумб
Събота, 3ти август 2013 г., от 19:30 часа

След като е прекарал дълго време в чертаене на карти и схеми с цел препитание и е разговарял със стари моряци за техните пътешествия, Колумб стъпка по стъпка замисля проекта на западен маршрут до Азия. Неговите идеи, развити окончателно и представени на португалския, а по-късно – и на испанския кралски двор, са подкрепени от три основни групи доводи, основаващи се на естествени съображения, на теориите на географите и на отчетите и традициите на мореплавателите.

Колумб вярва, че Земята е кръгла, но подценява размера й и надценява размера на азиатския континент. Колкото по- на изток се простира той, толкова по-близко се намира до Испания. Това е една от най-забележителните заблуди в историята, която довежда до откриването на нов континент и нова цивилизация, които предстои да бъдат изследвани, колонизирани, но и плячкосани.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА НАРОДИТЕ ПО СВЕТА

Имало едно време … Планетата Земя – Амазонската джунгла
Петък, 9ти август 2013 г., от 19:30 часа

След полет над лъкатушещата река Амазонка, осяна със стволове на паднали дървета, плуващи по течението към естуара, Стражите на планетата се намират над кариера, където огромни машини повалят дървета в индустриален мащаб. Нашите приятели са шокирани. Маестро си спомня за разговор, воден неотдавна с една от водещите фигури на страната. Човекът не виждал нищо лошо в унищожаването на гората. Целта е да се построят пътища и да се разчисти земя за посевите и добитъка, при което всяка година биват разчистени 15 милиона хектара гора от жизнено значение за човечеството.

След като нашите изследователи на Амазонка се приземяват на върха на дърветата Маестро екипира всички с балони, изобретени от него, за да летят с тяхна помощ над областта. Нашите приятели се отправят по групи да изследват чудесата на света, населяван от половината световна флора и фауна. Те срещат няколко селяни, които ги молят за помощ. Група бели представители на корпорациите са решени да ги принудят със сила да напуснат земите им. Те отказват да го сторят. Но, мъжете са придружени от въоръжени части. Опитът на Маестро и приятелите му да се намесят е безуспешен. Внезапно се появява тълпа от Стражи на планетата, която изпълва екрана – а дали това не е само илюзия?

ХОРЪР – СПЕЦИАЛНА РУБРИКА

Какво, как, къде – Необяснени загадки
Понеделник, 12ти август 2013 г., от 17:30 часа

Ние си мислим, че знаем всичко, но продължаваме да се натъкваме на необичайни явления, които е трудно да си обясним. Какво ще кажете за разказите за духове? Дали можем да влияем на други хора само със силата на мисълта си? Съществуват ли наистина НЛО?

Нашите възприятия могат да ни погаждат номера. Често се случва да видим нещо, което не съществува. Това се нарича оптична измама. Мозъкът ни винаги сравнява това, което виждаме, с нещата, които вече познава. Но, понякога и мозъкът може да прави големи грешки. Зрението, слухът, допирът, мирисът и вкусът – всички те могат да бъдат подведени. А какво да кажем за шестото чувство, така нареченото екстрасензорно възприятие? Можем ли да повлияем на някого само със силата на мислите си? Може ли на човек под хипноза да му бъде заповядано да върши неща, които обикновено не би направил?

Хипнозата е реалност, която няма нищо общо с магията. При нея човек изпада в транс. Когато съзнанието на обекта е заето с прости задачи, като това да слуша гласа на хипнотизатора, у него се отваря врата към подсъзнателното, без той да съзнава това. В този момент хипнотизаторът може да започне да използва предложения, за да манипулира частта от мозъка, върху която нашето съзнание не може за въздейства активно. Ето как се обяснява едната от загадките. Ами духовете и НЛО?

Сръчни пръсти – Къщата на ужасите
Понеделник, 12ти август 2013 г., от 19:00 часа

Фокуси – Страховита магия
Понеделник, 12ти август 2013 г., от 19:15 часа

ИЗРИГВАНЕТО НА ВЕЗУВИЙ (24 АВГУСТ 79 Г.)

Фактология – Вулканите
Неделя, 25ти август 2013, at 18:30

Харисън Худи иска да намери отговор на големия въпрос: “Какво би станало, ако някой разцепи Земята?” Той получава разрешение от училището си да построи голям вулкан и с помощта на истински вулканолог сътворява грандиозен финал под формата на едно от най-големите изригвания на бонбони „Mentos“ и “Coca Cola”, показвано някога по телевизията. Зрителите разбират какво трябва да правят, ако Земята започне да се тресе.

В този епизод няма голямо предизвикателство, тъй като изглежда че стичащата се лава е погълнала храбреците.

Навън на полето бродещият репортер Сидни посещава изложба, посветена на вулканите и земетресенията и решава да си направи собствено малко земетресение. Тя среща един любител на приключенията, който се спуска във вътрешността на действащи вулкани, който й демонстрира на живо как действа неговият устойчив на пламъци костюм, докато един от приятелите му го пръска с течен огън.

„Фактология“ е предаване, което вдъхва у децата желание да прилагат науката в реалния свят: физичните и природните науки, математиката и технологиите. С реални деца, посещаващи места и занимаващи се с дейности, които са недостъпни за обикновения зрител.