Какво е да воюваш за мир в Афганистан? Гледай по Discovery Channel

С Рос Кемп в Афганистан – премиера по Discovery Channel

Британският актьор Рос Кемп пътува за британската фронтова линия в Афганистан с документалния екип, носител на награда BAFTA. Той се запознава от първа ръка с опита на британската армия да постигне мир в една от най-опасните военни зони в света и така става свидетел на техните планове за промяна в този много опасен район.

В тези критично одобрени епизоди, стартиращи по Discovery Channel на 10 януари 2010 г. от 22:55 ч. , Рос се присъединява към стария полк на баща си – Първи Кралски Английски Полк и пътува до британската фронтова линия в провинцията Хелманд в Афганистан. Тук той научава повече за борбите на британската армия срещу талибаните.

Заснети през лятото на 2007 г.,епизодите разкриват как Рос успява да избегне куршумите, за да покаже как издържат британските военни части в най-опасната битка, на която някога са били подложени за период от 50 години насам. Откровени и изцяло истинни, тези серии са първите, които разкриват в детайл пред какво са изправени британските войници, за да постигнат мир в тази опасна война.

Включващи ексклузивни кадри, тези серии са хроника на преживяванията на британските войници, които се адаптират към живота във вражеска среда, воюват с талибаните и се опитват да спечелят умовете и сърцата на месните жители. Рос се запознава и със семействата на войниците във Великобритания, за да разбере как се справят, когато техните любими хора са далече. Рос се изправя пред трудната задача да се срещне и със семейства на онези войници, които никога не се завръщат в къщи.

Гледай видео от поредицата:

Епизод 1 ще се излъчи на 10 януари 2010 г. от 22:55 ч.

Рос се приготвя за военно разгръщане и се присъединява към Първи Кралски Английски Полк по време на техните подготовки в една студена британска зима в платото Салисбъри. Те се подготвят за това, пред което трябва да се изправят в Афганистан, което включва придружаване на конвои и военно разгръщане от хеликоптер Чинук.

По време на едно от упражненията групата на Рос е нападната и на Рос и няколко други войници се съобщава, че са били „убити” от врага. Мисълта за това е наистина тежка. Три месеца по-късно Рос трябва да разиграе този сценарии наистина.

Епизод 2 ще се излъчи на 17 януари 2010 г. от 22:55 ч.

Рос пристига в Камп Бастион. След като получава инструкции от медицинския екип, той е изпратен на военна операция в т.нар. „зелена зона”, малка обработваема площ в Хелманд.

По време на това първо нападение, Рос изпитва опасностите, пред които са изправени британските войници. Само няколко часа извън базата и конвоят, непосредствено зад Рос, удря експлозивно устройство и военните части разбират, че флотският полицай Дарен Бонър е бил убит.

След тяхната мисия, патрул се завръща в базата, подпален от талибаните. Рос и военната група са притиснати в откритото пространство за няколко минути от вражеския огън преди армията да успее да ги изтегли.

Епизод 3 ще се излъчи на 24 януари 2010 г. от 22:55 ч.

Епизод три се фокусира върху живота на войника – какво е да живееш на британската фронтова линия в базата Нау Зад. В Нау Зад Кралския Английски полк дава първата си жертва, редник Крис Грей – убит по време на жестока битка с талибанските войски през май 2007 г. Рос се среща с майка му – Хелън Грей и говори с нея за това, как се чувства след загубата на сина си в този военен конфликт.

Епизод 4 ще се излъчи на 31 януари 2010 г. от 22:55 ч.

Докато Рос е обратно във Великобритания, той разбира, че трима войници от неговата група са били убити в трагична приятелска битка. На 23 август, редник Ейрън Джеймс Макклър, Робърт Грахам Фостър и Джон Тръмбъл умират, когато въздушното подкрепление, повикано в подкрепа на армията, разрушава взривоопасно съединение, подготвено от талибаните.

Осем дни по-късно, Рос се завръща на фронтовата линия, за да бъде с мъжете от своята група и 7-ми военен взвод. Семействата предоставят достъп до ексклузивни кадри, разкриващи моментите преди, по време и точно след като бомбата унищожава съединението. Освен това Рос говори с мъжете, за да научи повече за техните преживявания и как са били засегнати от нападението.

Рос се присъединява към подкрепящите военни части, когато те нападат талибаните и преустановяват доминирането си върху района след приятелското нападение. Това е само половината от операцията.

Епизод 5 ще се излъчи на 7 февруари 2010 г. от 22:55 ч.

В този въздействащ последен епизод Рос се присъединява към Първи Кралски Английски Полк, който намира и разрушава взривоопасното съединение, при което са убити трима. В този момент талибаните са на не повече от 50 метра разстояние.

Обратно във Великобритания, Рос говори със семейство Фостър за трагичната загуба и интервюира флотския полицай Стюарт Паркър – войник, който по чудо оцелява след бомбардирането.

След шест дълги месеца воюване на британската фронтова линия зад граница, Първи Кралски Английски Полк най-накрая се завръща във Великобритания. Това е емоционален момент, тъй като войниците се завръщат обратно при семействата си.

Рос Кемп е един от най-известните британски актьори със забележителна кариера в областта на театъра, телевизията и филмовата индустрия. Най-добре познат е от ролята си на суровия Грант Митчел от сериала на BBC „Жителите на Ийст Енд“, както и от ролите си в предавания на ITV и участието му в сериала „Максимална сила”, където ръковoди сценичен екип с участието на сержант Хено Гарви – упорит, но справедлив лидер на Червените сили.

Наскоро Рос получава международно отличие в областта на разследващата журналистика за документалните епизоди на предаването „Рос Кемп за бандите”, което спечели награда BAFTA за най-добра документална поредица за 2007 г.

Отново през 2007 г. поредицата „С Рос Кемп в Афганистан” отвежда Рос на фронтовата линия в Афганистан, за да разкаже своята лична история за британските воиници на война, проследявайки Британската армия, която се бори за мир в една от най-опасните военни зони в света.

Бъдещите постижения на Discovery с Рос Кемп в главната роля са „Рос Кемп за бандите 4”, „С Рос Кемп отново в Афганистан” и „Рос Кемп: В търсене на пиратите”.