Какво представлява Карнавалът в Габрово – видео!


Индианец отряза опашката на Габровския котарак

„Габровци, никога нямаме време за нищо, но маите, с техните предсказания за 2012-та година сложиха лимит на световното време. И тъй като мотото на Карнавала е „Няма време”, затова и организаторите решиха всички габровци и гости на града да честват празниците на българския народ по време на карнавалното шествие.“

Кметът на града Николай Сираков се бе превъплатил в ролята на индиански вожд и отряза традиционно опашката на габровския котарак.

По същия пример зам. кметове и общинари бяха надянали карнавални одежди и преминаха с карнавалното шествие заедно със стотици участници от цялата страна.

Шаговит акцент на Карнавала бяха картини от българските празници – Коледа, Нова година, Ивановден, Гергьовден, Съединението. Така габровци показаха на света, че макар да няма време за живеене, има време да празнуване.

Предстоящите избори също бяха намерили място в шествието, както и тото милионерите – единствените останали, тъй като едни са починали, другите са по затворите, а някои са осъдени и за неплатени данъци.

Група от служители на Архитектурно- етнографски комплекс “Етър” и негови приятели се включиха в Карнавалното шествие, като представиха над петнадесет “шаржирани” образи на майстори- занаятчии и две “калдаръм кокони”. Етъра представи хумористично и алтернативен начин за справяне с високите цени на горивата.

“Няма време” – “Етъра” призовава след габровските празници българскияj народ да се подготви да посети през месец септември и Етърския международен панаир на народните занаяти.

За празниците Габрово се пукаше по шевовете. Гости от страната и чужбина бяха окупирали хотели и къщи за гости в района. По традиция участниците в карнавалното шествие бяха настанени в хотел АЕК „Етъра“ и хотел „Люляците“, който се намира в приказната едноименна местност, която в тези дни ухае и е отрупана в люляков цвят.

Инфо и видео: BiNet.TV