Къмпинг на Черно море забранява чалга и попфолк

Чалгата не вирее на „Якото място”

Разпъваш палатка за 15 лв., банята е левче за 10 минути

Едно от малкото недокоснати от комерса кътчета по Южното Черноморие – къмпинг „Якото място”, е под закрила от чалгата. Тук не гледат с добро око на дамите с вафли в косите, особено ако си тананикат последния албум на Фики Стораро.

Още на входа ще ви посрещне нетърпящо възражение правило, написано с едри букви: „Чалгата и вулгарният език са силно нежелани”. След като го видите, и през ум няма да ви мине да се разкършите на Азис. А и на това място подобна веселба би изглеждала нелепо.

Къмпингът се намира между Китен и Лозенец. Тук, минавайки покрай палатките, разпънати от миролюбиви семейства с дребни хлапета, ще срещнете съвсем различен тип култура. Ще ви застигат звуци от албумите на „Пинк Флойд”, „Юрая Хийп”, „Дийп Пърпъл”, на класики от 60-те, 70-те и 80-те, които рокфеновете, дошли да отдъхват на юг от Бургас, продължават да тачат. Докато децата им тичат по окосените тревни площи в къмпинга, те приготвят вечерята в специално обособена обща кухня, оборудвана с всичко необходимо – печка, фурна, микровълнова, хладилник, мивка, прибори и чаши, кабелна телевизия. Тя е на разположение на почиващите на палатки, както и на тези в самостоятелни каравани и кемпери. За почиващите без собствена WC и баня къмпингът разполага с 8 бани с постоянно течаща топла вода. Оборудвани са с електронни броячи, работещи с монети от 1 лев за 10 минути, и 8 тоалетни, разположени на различни места.

Мераклиите да хапнат на заведение обаче ще се сблъскат с трудности от различен характер. В района на къмпинга има само един ресторант, а навалицата в него е неописуема. Заведението е към хотел на плажа и видимо издъхва под напора на почиващите, особено в обедните и вечерните часове. Макар и вкусна, храната е на цена като в Слънчев бряг. Ако сте двама, скромно хапване ще ви излезе не по-малко от 30 лева, което за почиващи на къмпинг си е направо разсипия. Същото е и с безумния наем за чадъри и шезлонги на плажа.

Предполага се, че сред причините да летуваш в бунгало е финансовият мотив. И наистина – тук нощувката е между 14 и 20 лева и е съвсем по силите на средностатистическия нашенец. За палатка се плащат 15 лева, ако е двуместна, и 30 лева за четириместна. Караваните се таксуват по 40 лева на вечер. Когато обаче те „закопаят” с 21 лева за чадър с два шезлонга на плажа, цялото упражнение леко се обезсмисля. Пък и внезапно се сещаш, че в съседна Гърция за 2-5 евро получаваш всички екстри за цялостен кеф на морския бряг, като в добавка ти поднасят фрапе и минерална вода.

НЯМА ПЪЛНО ЩАСТИЕ

Кризата за персонал и тук си казва думата – сервитьорите не смогват, бавят поръчките или ги забравят. Спокойно можете да си чакате таратора близо час или да останете без бира тъкмо когато жаждата ви мъчи най-силно. Добре че на фона на шума от морските вълни човек е склонен да бъде търпелив и по-безкритичен към човешките гафове. А и наблизо има магазин, който е сносно зареден. Предлага храни, студени напитки, слънцезащитни продукти и дори дървени въглища за барбекю.

Инфо: Илияна КАРАЛАНОВА, вестник Марица

 
По темата: ,