Кербала (2015) от БНТ и онлайн – филм с Христо Шопов, Александър Сано

НЕДЕЛЯ – 6.05.2018
20.45 –  КЕРБАЛА – /Полша, България, 2015 г/
Сценарист и режисьор: Кшищов Лукашевич. Оператор: Аркек Томяк. Композитор: Цезари Скубишевски.
В ролите: Бартоломей Топа, Пьотър Гловацки, Томаш Шухард, Лешех Лихота, Атеер Адел, Михал Журавски, Пьотър Журавски, Христо Шопов, Александър Сано, Антони Круликовски и др.

Гледай онлайн

Април 2004 г. След свалянето от власт на Садам Хюсеин, в Ирак навлизат американски и международни военни части. Полските части са сред най-многобройните, като страна членка на НАТО. По време на мюсюлманския празник Ашура бунтовниците, последователи на Муктада Ар-Садър или садристите, започват безредици. От американското командване нареждат полски и български войски да пазят Градския съвет на Кербала.

Редник Камил Град е новопристигнал в Ирак, но при едно стълкновение с бунтовници не изпълнява заповедта на капитана си да се притече на помощ на ранен. Друг войник се намесва, но го убиват. Град го очаква военен съд в Полша. Отвеждат го в затвора, но не е арестуван. Там той вижда, че иракските полицаи бягат. 40 поляци и 40 българи пристигат в Градския съвет, за да го охраняват. Те отблъскват няколко атаки на садристите.

Редник Град заедно с Фарид, иракски полицай, бягат и отиват в дома на Фарид. Нападенията стават все по-ожесточени. Бунтовниците отвличат жени и деца и ги принуждават да стоят в двора на джамията като заложници, за да накарат да се предадат поляците и българите. От двора на джамията те започват да ги обстрелват, а поляците не могат да отвърнат на огъня заради цивилните. Военните са в безизходица – мунициите свършват, не могат да ги сменят, защото Кербала е обградена от военни части.

Българският капитан Гетов от Специалните части предлага с неколцина от хората си да неутрализират бунтовниците в джамията. Полският капитан се съгласява. Българите и поляците изненадват в гръб садристите и спасяват децата и жените.

Триумфално пристига и подкреплението. Българи и поляци издържат 3 дни обсада. Официалната версия на американците е, че иракски полицаи, обучени от полски военни, са удържали Градския съвет.