Керим от „Сълзи над Босфора“ си оперира ушите – стърчаха

Еда от „Сълзи от Босфора” започва да взима уроци по актьорско майсторство, а учителят Керим си направи пластична операция на . . . ушите

На 27 май е последният епизод на сериала

Турската актриса Седа  Гювен, чиято звезда изгря с ролята на Еда от излъчвания по Нова ТВ сериал „Сълзи над Босфора”, отново е в центъра на медийното внимание с участието си в нашумелия нов турски сериал „Каква е вината на Фатмагюл”. Ролята получила без кастинг, била поканена лично от режисьорката Хилал Сарал, с която работила в „Сълзи над Босфора”.

Това е петатата й роля в телевизионен сериал и тъй като досега не е учила актьорско майсторство, е започнала да взима уроци.

Красивата Седа, която на 11 юни ще стане на 27 години, не е имала планове да стане актриса. Тя се регистрирала в модна агенция, смятайки, че би могла да съчетае участия в рекламни филмчета и работа като фотомодел, докато следва моден дизайн в истанбулския университет „Мармара”. Вместо за реклами, получила предложения  за сериали и така през 2005 г. се снимала в първия от тях. Ангажиментите й в телевизията отлагат засега плановете й да се занимава с мода. По думите й имала много щастливо детство и във всички начинания, включително и в актьорството, има подкрепата на своите родители и на брат си.

Странна новина има и около колегата й Тансел Йонгел – учителят Керим от „Сълзи над Босфора”, който си направил пластична операция на ушите и отслабнал седем килограма, за да получи главна роля в нов сериал.  Той коригирал щръкналите уши миналата година и започнал снимки в поредица на известния режисьор Осман Сънав, но сериалът  успял да се задържи на телевизионния екран само два месеца.

2010 не беше добра за 34-годишния актьор, който миналия февруари се разведе след тригодишен брак със съпругата си  Йозге Йоздер, позната на българските зрители като стоманената принцеса Джавидан от  „Мелодията на сърцето”.

Заради ангажиментите си – на Тансел в Трабзон, където от 12 години играе в държавния театър на черноморския град, и на Йозге, която снима сериал след сериал в Истанбул, двамата прекарвали много малко време заедно, постепенно се отчуждили и накрая се разделили като приятели.

Голямата любов на Тансел всъщност е театърът. Започнал да ходи на представления  още в началното училище и решил, че бъдещето му е свързано със сцената, независимо дали като актьор, режисьор или художник на декори. . Като попораснал, още докато учел в гимназията, работел в различни театри като осветител и сценичен работник, докато спечелил изпитите за актьорско майсторство в академията.

От 2000 г.  Тансел Йонгел е в трупата на градския театър в Трабзон, с който е обиколил нашир и длъж цяла Турция. Той особено се гордее с турнетата в източните, най-изостанали райони на страната, защото смята, че професията му е мисия. Идеализмът наследил от родителите си учители, които мечтаели да работят на село. Тансел пише стихове, а от година и половина работи над първата си пиеса.

Кумири му са британските актьори Майкъл Кейн и Дерек Якоби – еднакво добри, според него и в театъра, и в киното. Самият Тансел има предложения за игрални филми,но досега не е харесал нито една роля. Той е много критичен към играта си и за разлика от повечето си колеги, участващи в сериали, гледа всеки епизод, води си бележки и често се ядосва на себе си.

В „Сълзи над Босфора” истинска звезда на турското кино е Фатма Каранфил, която играе досадната Улвие. Тя била звезда на турското кино в края на 60-те и през 70-те години. Участвала е в стотина филма, произведени в Йешилчам (турския Холивуд) и за актьорското си майсторство е получила няколко от най-престижните награди.

След един неуспешен брак заминала през 1976 г. за Лондон да следва текстилен дизайн, а след завръщането си през 1984 г. се омъжила втори път за бизнесмен.

В края на 90-те години настъпила повратна точка в живота на Фатма Каранфил, която на 3 февруари навърши 60 години.- възникнали неочаквани проблеми, налегнали я материални затруднения, починал баща й, а през 1999 година се разболяла от рак на гърдата.

Когато след операцията останала с пари, които могат да й стигнат само за билет за автобус, случайността я срещнала с арабски режисьор, който я ангажирал за участие в клип на Аси ел Халани. Със спечелените пари си купила дома, в който живее сега.

Последвали предложения за телевизионни сериали и красавицата от Йешилчам се превърнала на екрана в майка и баба. Но най-голямата й мечта е да изиграе лоша жена с ангелско лице.

 
По темата: