Кога е хубаво да дадеш нова игла на наркомана? – Da Vinci Learning

Неделя, 26-ти юни, 23.00 ч.
Да се бориш с наркотиците – Ограничаване на щетите

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ

Злоупотребата с наркотици крие сериозни здравословни предизвикателства. Инжектирането на наркотици е основната причина за разпространение на ХИВ. В някои части на света употребата на хероин и разпространението на ХИВ са достигнали епидемични размери. Затова контролът на наркотиците, включително превенцията и мерките за ограничаване на опасните последици от употребата на наркотици, са важна част от борбата с ХИВ/СПИН.

Наркотиците са заплаха за околната среда. Отглеждането на кока унищожава огромни участъци екваториални гори (дробовете на нашата планета) в Андите, както и национални паркове. Химикалите, използвани за направата на кокаин, отравят местните потоци. Освен това, незаконната търговия с наркотици подкопава управлението, институциите и социалното единение. Трафикантите на наркотици обикновено търсят пътища, където ръката на закона е слаба. На свой ред, свързаната с наркотиците престъпност повишава опасността от нестабилност и мизерия. На 26 юни с Da Vinci Learning ще срещнем човек от програмата за контрол на наркотиците или “човека с 26 долара в ръката”.

Във всеки град има хора, зависими от наркотиците. Има различни видове зависимости. Само в Обединеното кралство има 3 милиона алкохолно зависими. Всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето, умират 120 000. Сред наркозависимите в най-крещяща нужда са употребяващите хероин и крек-кокаин. Мнозина наркозависими не успяват да запазят работата си, след като започнат да се инжектират ежедневно. Някои живеят в защитени жилища или стават бездомници. Ho, има служби в помощ на инжектиращите се наркозависими. Ще видите една от тези служителки, която работи по проект в Лийдс. Тя се грижи за най-изпадналите наркозависими. Това са хора, загубили домовете, семействата, работата си. Тяхното здраве се влошава сериозно и те понасят множество индивидуални щети, които не засягат обществото, но със сигурност засягат зависимия. Проектът за помощ е започнал с осигуряването на стерилни игли, с цел да се спре обмена им сред зависимите и разпространението на болести. Регистрираните клиенти са 3 000, като само за година са раздадени 330 000 игли. Мнозина от живеещите на улицата нямат достъп до хигиенни съоръжения. Но не всички клиенти са бездомни и не всички признават, че са наркозависими. Много клиенти не могат да дойдат в офисите по проекта. Някои работят, някои са заети през деня, опитвайки се да спечелят пари, за да поддържат навика си, а някои не искат да ги видят как получават игли, защото приятелите или роднините им не знаят, че използват наркотици. Ако клиентите не разполагат с чисти игли, те могат да ги използват повторно. Повторната употреба на иглите може да доведе до болест и до разпространението на вируси по кръвен път. Работата на улицата като тази, която ще ви покажем, означава по-голяма безопасност за потребителите. Освен това, тя дава възможност на служителите по проекта да разговарят с клиентите и да им помогнат в проблемите им.