Кои са Юри Балталийски и Юлия Панджерова от Bake Off: най-сладкото състезание

Инженер Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски са журито в „Bake Off: най-сладкото състезание“

Виртуозите в сладкарството и пекарството бяха представени официално в „Здравей България“ по NOVA

Официално бе обявено журито в Bake Off: Най-сладкото състезание”. Това са инж. Юлия Панджерова, истински вдъхновител за стотици млади хора, превърнали приготвянето на храна в своя професия и шеф Юри Балталийски, изкусен майстор с над 20-годишен опит в сладкарството и златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания. Двамата бяха представени по време на гостуването на Ани Цолова в специално изградената за шоуто палатка, сред спокойната и позитивна среда на Парк-музей „Врана“.

Шеф Балталийски е ученик на шеф Панджерова и двамата се срещат след 30-годишна пауза на снимачната площадка на “Bake off: най-сладкото състезание“, вече не като ученик и учител, а като равнопоставени професионалисти в сладкарството и пекарството.

В ефира на „Здравей България“ журито въвлече Ани Цолова в направата на въздушната торта – експлозия от вкусове Black forest. Шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски споделиха, че предаването се създава с много любов и че всички участници са отдадени докрай и изпълняват изискванията във всяка задача с изключително търпение и прецизност. За завършека на кулинарната магия и тортата Black forest помогнаха и водещите на „Bake off: Най-сладкото състезание” Алекс Раева и Рафи.

Съвсем скоро, през ноември, зрителите на NOVA ще видят двамата виртуози шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски в ролята, в която ще поставят предизвикателства, ще споделят своя опит и ще оценяват 12-те участници в „Bake off: Най-сладкото състезание”. Именно тяхна ще бъде и нелеката задача в края на шоуто да изберат „Най-добрият непрофесионален сладкар и пекар на България”.

Информация за шеф Юлия Панджерова:

Юлия Панджерова е блестящ преподавател и истински вдъхновител за стотици млади хора превърнали приготвянето на храна в своя професия. Юлия е старши преподавател в Софийска професионална гимназия по туризъм и работи и като водещ кулинарен инструктор в Европейска Академия за обучение и развитие. Едновременно с това участва в разработването и осъществяването на международни проекти в Италия, Франция, Швеция, Испания и Турция. Юлия Панджерова е сред избраните експерти, които разработват държавни образователни стандарти в ресторантьорството.
Призванието на Юлия Панджерова е да бъде будител, да открива, вдъхновява и обучава виртуози в кулинарията. Нейните ученици в това число и шеф Юри Балталийски са изявени майстори сладкари, пекари и готвачи у нас и на световната кулинарна сцена. От 2012 до 2015 година нейни възпитаници печелят националното състезание „Най-добър млад готвач“ в гр. Пловдив. През 2015 година заедно с двама от своите ученици Антонио Иванов и Симеон Николов печелят квалификациите за България на най-престижното кулинарно състезание Bocuse d‘Or, известно като кулинарните Оскари.

Като преподавател и инструктор шеф Юлия Панджерова обръща особено внимание на индивидуалността на учениците си и развитието на техния потенциал. За нея предаването на познанията и уменията, които е натрупала през професионалния си път е призвание. Тя вдъхновява любителите кулинари да следват мечтите си и да превърнат готвартството в своя професия. Юлия и до днес не спира да обогатява професионалната си квалификация, като чете специализирана литература, посещава кулинарни курсове и семинари, обменя опит с изявени професионалисти и следи актуалните тенденции в кулинарията. Обича да създава авторски рецепти на основата на старата българска кухня и мечтае да завърши курс по фотография, за да снима собствените си творения.

Информация за шеф Юри Балталийски:

Най-голямата страст в сладкарското изкуство на шеф Юри Балталийски е шоколадът, с който печели престижни отличия в цял свят. Освен шеф-сладкар е и треньор, който е обучил стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството. Юри е възпитаник на Софийска професионална гимназия по туризъм и завършва кулинарния колеж в Москва.

Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел Hilton Прага в продължение на 17 години. Юри е консултирал и корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови проекти, организирането на конференции, семинари и обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това Юри Балталийски провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.

Юри е златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания. Сред тях се отличават златен медал на Singapore Salon Culinary за работа с марципан, златен медал и абсолютен победител на Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year (ноември 2000 г.), златен медал на международния конкурс Gastrohradec в категорията празнична торта и petit-fours (април 2006 г.), златен медал от F&B Masters Cup Hilton Worldwide в Берлин (ноември 2011 г.) и IKA Culinary Olympic Erfurt (октомври 2012), където печели златен медал в категорията Chocolate showpiece Class D.

Юри Балталийски е истински артист и може да направи всякакъв вид торта или декорация от захар, шоколад или марципан.
Влечението му към сладкарството идва от най-ранна възраст. Първият му детски спомен, свързан с това е приготвянето на палачинки за семейството му. Избира сам сладкарстото за свое призвание и професионалната му реализация и успехи са негова сбъдната мечта.

В свободното си време се отдава на рисуване, правене на скулптури, фотография, колекциониране на професионални кулинарни списания. Интересува се от кино и музика и се занимава с тибетска йога, плуване и фитнес.