Колата на Генка Шикерова опожарена, журналисти излизат на протест

Запалиха втора кола на Генка Шикерова

Колата е пламнала около полунощ пред дома в кв. „Гео Милев“, а първият сигнал на телефон 112 е подаден четири минути след 12 ч., съобщава bTV.

Автомобилът на водещата на сутрешния блок на телевизията Генка Шикерова беше опожарен миналата нощ. Извършителите са неизвестни. Според полицията става въпрос за умишлен палеж.

Колата е запалена около полунощ, а първият сигнал на телефон 112 е подаден точно четири минути след 12:00 часа. Това е втори палеж на автомобил на Генка. През септември беше подпален личният й автомобил. Пламъците лумват минути след полунощ.

Първи съседите от блока в квартал „Гео Милев” виждат огъня и веднага подават сигнал в пожарната. Пет минути по-късно огнеборците вече гасят колата. Съседите също се включват. Усилията им са безуспешни. Возилото е напълно изгоряло.

„Чу се силен шум. После видях пламъци”, разказа съседка.

И водещата на сутрешния блок подозира умишлен палеж. Засега извършителите на предишната акция срещу нея не са заловени, а мотивите им не са известни. Според директора на Столичната дирекция на МВР Ивайло Спиридонов, най-вероятно палежът е свързан с работата на Генка Шикерова като журналист.

„Около 00:08 в дежурната е получен сигнал за горящ автомобил, 5 минути по-късно е отишъл екип на пожарната. Извършен е оглед и около 15 минути по-късно при автомобила е слязла и госпожа Шикерова”, разказа Спиридонов. По думите му, е бил извършен оглед и са събрани веществени доказателства, а в деня след палежа огледът продължи в по-широк периметър.

Разследващите ще разговарят с мъжа, който е подал сигнала.

Становище на bTV Media Group във връзка с втория умишлен палеж на автомобил на Генка Шикерова:

Посегателството над журналист е директна заплаха към цялото българско общество

Във връзка с втория умишлен палеж на автомобил на Генка Шикерова, bTV Media Group изразява искрената си съпричастност и подкрепата си към знаковия журналист на bTV и нейните близки.

Това не е първият случай на нападение и агресия към журналист от bTV в последните месеци. Медиата ще предприеме всички необходими действия, за да изпрати ясно послание към лицата, които проявяват агресия над журналисти. Продължаваме да търсим истината! Днес, повече от всякога.

Ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава всички въпроси, за да защити обществения интерес. Само по този начин медиите могат да изпълнят функцията си на четвърта власт, на която българските граждани да могат да разчитат. В същото време ние разчитаме, че полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега.

Благодарим на всички зрители, колеги и приятели, които изразиха подкрепата си. Бързата реакция на обществото и журналистическата гилдия е показателна за високата нетърпимост към проявата на агресия.

Екипът на bTV призовава цялата общественост и медии да обединим усилия, за да не остане неразкрито поредното престъпление, което застрашава най-ценното: човешкия живот.

****

Генка Шикерова плаче на живо в ефир след шокиращия палеж на колата й

Журналистката Генка Шикерова се разплака в ефира на Би Ти Ви. Тя се развълнува след възмутителен коментар на нейна колежка за това как е възможно и кои са тези мъже, които си позволяват да тормозят жена, бременна в шестия месец.

Сълзите на Генка шурнаха на живо в ефира на Би Ти Ви. Колегата й Косьо Караджов едва я успокои. Всички сме с теб, каза той на Шикерова, преди да закрие сутрешния блок.

Изгорелият автомобил е бил служебен, за разлика от този при предишния инцидент, каза самата Генка малко по-рано.

Генка Шикерова за изгорялата си кола: Или е сплашване, или е някой маниак

„Беше кошмарно, все още не мога да осъзная как точно се чувствам. Знаете, че след такива ситуации е трудно да се самоопределиш“, заяви Генка Шикерова пред бившата си колежка Ани Цолова.

„Сигурна съм, че палежът няма общо с личния ми живот, но дали това е сплашване или е дело на маниак, не знам, каза още Шикерова.

„Все още няма яснота относно първия опит за палеж върху мой автомобил, надявам се обаче този път разследването да стигне докрай“, допълни Шикерова.

Ани Цолова обяви, че екипът на Нова телевизия, както и всички журналисти, са солидарни с колегата си Генка Шикерова от bTV.

Генка Шикерова: Не искам да влизам във филма с охрана – това заяви журналистката пред Слави Трифонов, вижте цялото интервю тук.

Журналисти излизат на протест пред сградата на МВР в 9:30 часа сутринта в петък в израз на солидарност с водещата на сутрешния блок по bTV Генка Шикерова.

„МВР не е разкрило нито един случай от дългата поредица посегателства срещу журналисти в България. Всички заедно – журналисти от различни медии и граждани, да покажем, че няма да търпим натискът на свободата на словото да продължава по толкова брутален начин и това да не предизвиква никаква реакция от страна на държавните институции”, пише организаторът на събитието Иван Бедров.

Участие в събитието, озаглавено „Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!”, във Фейсбук са заявили журналисти от различни медии и граждани.

Разследването по първия случай е прекратено, без да е установен извършител. Второто престъпление стана повод главният прокурор Сотир Цацаров да свика спешно съвещание в прокуратурата, преди което призна, че в такива случаи МВР и държавното обвинение действат само като регистратори, а не като разследващи органи.

Използвано е инфо на агенция ПИК и bTV News