Колко суетни са райските птици? Удивително по Viasat Nature!

ПРЕМИЕРА: 19 юни от 19,00 ч.
Райски птици
Оригинално заглавие: Birds of Paradise
Държава: Великобритания
Година: 2010

Този удивителен документален филм с глас зад кадър на сър Дейвид Атънбъро ни повежда на незабравимо пътешествие през дивите и екзотични гори на Нова Гвинея, където ще наблюдаваме тези изумителни птици, на чиито танци биха завидели дори балерините!

Представете си създания, толкова красиви, че хората мислели, че са дошли от Рая. За разлика от вижданите от тях преди, тези птици били толкова зашеметяващо прекрасни, че първите европейски изследователи, пристигнали в Папуа Нова Гвинея, решили, че произлизат от Райската градина и ги нарекли Райски птици. Нова Гвинея е сред последните населени острови, изследвани от европейци, и реално и досега е единственото място на Земята, където могат да бъдат видени тези чудесни пернати същества.

Показното им поведение е дори по-изумително и необичайно от вида им и е сред най-сложните поведения в животинското царство. 150 години след първите осъществени научни наблюдения на тези великолепни създания изследователите им продължават да се опитват да разкрият тайните на тези птици, но при все това много от нещата, които вършат, остават непознати.

Експедицията, представена в документалния филм, е организирана от жителите на Нова Гвинея, тъй като новото поколение местни природозащитници се тревожат, че броят на райските птици намалява. Екипът учени е предвождан от изследователката Мириам Супума и експерта по птици Пол Игаг.

В продължение на повече от три месеца те наблюдават и документират десет райски птици, като изграждат скривалище, достатъчно голямо в него да се сместят Мириам и камера. За късмет е размножителният сезон и птиците са по-малко срамежливи. Учените трябва да намерят място, където мъжки екземпляр извършва показна демонстрация, и да чакат с надежда търпението им да бъде възнаградено. Възнамеряват да заснемат показното ухажьорско поведение на мъж ка кралска райска птица – самостоятелен изпълнител, привикващ женските в района и готов да продължи своя танц, дори и ако никоя не се отзове.

За разлика от кралските райски птици, мъжките на други видове райска птица предпочитат груповите изпълнения – когато видят женска, те всички започват да танцуват и тя трябва да избере този от тях, който предпочита. За нас всички мъжки екземпляри изглеждат еднакво великолепни, но женските очевидно умеят да установяват разлики и всъщност почти всички от тях в крайна сметка се чифтосват с един и същи мъжки. Селективността на женските райски птици е спомогнала за увеличаване на красотата на мъжките представители на вида с всяко следващо поколение, а също и за появяването на техните великолепни танци.

Красотата на райските птици отдавна е омагьосала коренните жители на Нова Гвинея. На този отдалечен остров перата на райските птици са основна украса при специални случаи, както и средство за разплащане при уреждане на предбрачното споразумение между семействата на бъдещи младоженци. Желанието за притежаване на красотата на тези птици е с древни корени и все още живо сред племената, обитаващи днес тези земи. Преди повече от половин век, когато Дейвид Атънбъро прави първия си документален филм за райските птици, отделният племенен танцьор е имал в украсата за главата си пера от 30 или 40 птици.

Днес човешкото население на Папуа Нова Гвинея се увеличава все повече, което неизбежно оказва натиск върху състоянието на горите. Въпреки че всички райски птици са защитени по силата на Конвенцията за международната търговия със застрашени видове – КМТЗВ, което означава, че тези птици не могат да бъдат изнасяни в чужбина, нито търгувани в рамките на страната, продажбата на пера от тях е начин за местните хора да генерират някакъв доход.

Понастоящем някои видове райски птици като синята райска птица (Paradisaea rudolphi), черната сърпоклюна райска птица (Epimachus fastuosus), превъзходната райска птица и великолепната райска птица се срещат вече много рядко.

Мириам иска да проучи традиционното използване и оценяване на дивата природа по отношение на райските птици, за да разбере какъв е ефектът от тези практики върху дивите популации и потърси начини тези културни практики да станат устойчиви.