Колко време ни остава, докато потънем – гледай по Viasat Explorer

Колко време остава, преди всичкият лед в Арктика да се стопи?

ЕКСКЛУЗИВНО: Земята на бъдещето: пътуване до края на света

Тръгвайки по следите на историческата експедиция на Фритьоф Нансен с кораба „Фрам” през 90-те години на ХІХ в., когато изследователите доказват съществуването на Трансполярното течение, екип от осмина неустрашими учени, между които полярни експерти от Франция и Русия, поемат на пътешествие до края на света на борда на платнохода „Тара”. Идеята е корабът да бъде скован неподвижно от ледовете, които да го носят през океана в продължение на почти две години. През този период ще бъдат събирани данни за това как и защо се топи Арктика. Ще бъде потърсен отговор и на най-важния въпрос: колко време остава, преди да изчезне напълно?

Според много учени не става въпрос за това дали, а кога крайбрежните градове по света ще се окажат под вода в резултат от надигащите се нива на световния океан вследствие на топящия се арктически лед. Сравнявайки скоростта на дрейфуване на „Тара“ с тази на „Фрам“ на Нансен, изследователите ще определят мащаба на проблема, пред който сме изправени. Колкото по-бързо се движи „Тара”, толкова повече е изтънял ледът.

В началото на арктическата зима през септември 2006 г. „Тара” пристига насред негостоприемния Арктически океан. Със заледяването на смразяващо студените океански води, корабът се оказва все по-силно приклещен в здравата им прегръдка. Ще чуем как корпусът на платнохода стене и скърца ужасяващо, притискан от яростно атакуващите ледове. Ще видим как екипажът бърза да се подготви за предстоящото. Устойчивият кораб е построен да може да се носи на повърхността на леда, а свръхздравият му алуминиев корпус е специално о формен така, че да предпази „Тара” от смазващия натиск на ледовете. Със замръзването на океана платноходът се издига нагоре, оставайки върху заледената повърхност.

Членовете на екипажа ги очакват продължаващи с месеци снежни виелици, нощ в течение на половин година, огромни плаващи ледени маси, заплашващи да погълнат целия кораб, търсещи плячка полярни мечки, измръзване, както и страховитата несигурност на живота върху носещия се из океана нестабилен лед.

Допълнителна информация: www.taraexpeditions.org

Земята на бъдещето: пътуване до края на света – премиера на 31 май по Viasat Explorer

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Измежду множеството ледници по света, при които се наблюдава ускорено топене, е дебелата близо 2,5 км ледникова шапка на Гренландия (втората по големина само в Антарктика). Количеството замръзнала вода в този гигантски гренландски ледник се равнява на всичката вода в Мексиканския залив.