Конфликт между Шоуто на Слави и bTV

Съобщение от bTV до медиите изпратено в 22:36 ч. на 27 март:

Промяна в програмата на bTV за 27 март

bTV ще излъчи повторение на епизод от „Шоуто на Слави” тази вечер в 22.30 ч.

bTV прави промяна в програмата си за вечерта. В 22.30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от „Шоуто на Слави”. Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си.

bTV и „Седем осми” имат сключен договор за създаване на предаване с развлекателно-информативен характер. Уважаваме професионализма на екипа на „Седем Осми” и опита им в създаване на развлекателни програми. Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за bTV.

Становище на bTV от 28 март по повод „Шоуто на Слави“:

През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност – след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март.

Данните за гледаемостта показват, че това е широко припознато от българските зрители и ние им благодарим за продължаващата подкрепа.

Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. bTV е решена да запази тези стандарти в програмата си.

Затова вчера bTV отмени излъчването на епизод от предаването „Шоуто на Слави”, в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време, в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни.

bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори, без изключение.

Пресконференция на Слави Трифонов от 28 март 2017 г.:

Довечера правя предаването за свободата на словото, пак ще прочета вчерашното си писмо, ако не го излъчат, може да се стигне до разтрогване на договора ни с бТВ, каза шоуменът.

Това беше цензура, каза Слави Трифонов, след като в понеделник вечерта Би Ти Ви излъчи повторение на негово предаване, а не пусна изданието, което водещият и екипът му записаха същия ден.

„Предаването не беше по-различно от стандартното, което произвеждаме. Вчера написах писмо и снощи в телевизионното предаване то беше изчетено от диктор. След това имаше изпълнени на химна от хората на концерта ни в Лондон, а после обявих, че ще има актьорска вечер“, обясни Трифонов.

Според него целият казус бил възникнал заради изчитането на писмото. „Това е цензура“, повтори той.

Комисия от bTV изгледа записа на „Шоуто на Слави“ за 28 март и прецени да го пусне в ефир

Комисия от няколко души от bTV влезе в студиото на Слави Трифонов, където той записва шоуто си от 20,30 часа. В комисията влизат представители на програмния отдел на bTV, юристи и други хора от мениджмънта на телевизията. Изпълнителният директор Флориан Скала не е сред тях. В момента, в който шоуто свърши записа, комисията преразказала на Скала съдържанието му и всички заедно решили дали то да бъде излъчено по-късно вечерта в обичайния му час – 22,30.

Десет минути преди 22:30 ч. комисията от Би Ти Ви, гледала предаването, докато се записва, не беше решила окончателно дали да пусне шоуто в ефира. В крайна сметка почти като на кино – в последния момент, комисията взе решение шоуто да се излъчи. В противен случай Слави Трифонов беше обявил, че ако шоуто за втора вечер не бъде излъчено, най-вероятно договорът му ще бъде прекратен.

„Много очи ме гледаха вчера, гледат ме и сега“ – с тези думи Слави Трифонов започна шоуто си. Най-важните му сценаристи седнаха с него около една маса, всички облечени в черно, и на практика направиха нещо като монолог в черно за свободата на словото.

„Уважаеми зрители, възможно е да се видим утре“ – с тези думи Слави Трифонов завърши предаването. С последните си думи Трифонов показа, че не е сигурен дали Би Ти Ви няма да спре „Шоуто на Слави“ и в сряда вечер.

Слави не прочете писмото си, което ден преди това разпространи публично до всички медии. На пресконференция по обед той твърдеше, че вероятно отново ще го прочете.

Гледай видео запис от предаването онлайн или тук

Писмото:

Дами и господа политици,

От много време, заради естеството на работата ми, боравя с думи. С много думи. По принцип смятам, че делата са по-важни, но и думите тежат. Та,… има четири думи, които ненавиждам да казвам. От всичките много думи… Те са:

Аз.
Нали.
Ви.
Казах.

Всъщност не ви го казах аз, а ви го казаха три милиона и половина българи. Те оглушително ви го изкрещяха на Референдума и вие упорито си запушихте ушите. И какво стана сега след тези избори? Проведоха едни напълно безсмислени парламентарни избори. Резултатът от тях практически възпроизвежда предишния парламент. Парламент, който не беше харесван от никого. Вчерашните избори са идеалното доказателство, че сегашната избирателна система е напълно изчерпана. Че единственото, което прави, е да възпроизвежда същите хора. Да възпроизвежда същите безсмислени политически комбинации.

Затова ще ви кажа още веднъж. Знам, че не сте го забравили, но повторението е майка на знанието:

Дами и господа, новоизбрани стари политици, и ти аптекарю, единственият ангажимент и задължение на новия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на Референдума:

– мажоритарен избор в два тура
– намаляване на партийната субсидия на един лев
– задължително гласуване на избори и референдуми.

Затова ще направя следното:

Първо:
Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от Референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права.

Второ:
Ако постъпите правилно и в този двуседмичен срок започнете работа по промяната на законите, съобразно решенията на Референдума, след това ви давам два месеца да приемете новите закони. Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения.

Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права.
Това ще направя сам.

Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам.

И за финал ще ви кажа следното:

Зад партиите има електорат, а зад Референдума има народ!

СЛАВИ ТРИФОНОВ

Частично по инфо на вестник 24 часа