Константин Кисимов напуска БНТ – Валентина Войкова нов шеф новини?

Шефът на дирекция “Новини” в БНТ и дългогодишен кадър в обществената телевизия, който се върна в нея по покана на новия изпълнителен директор Константин Каменаров – Константин Кисимов е напуснал поста, съобщава Mediapool. Ден преди Коледните празници медията остава без глава на най-важния си отдел. Овакантяването на поста пък странно съвпада с назначаването за нов програмен директор на БНТ1 на Емил Кошлуков, който влезе в телевизията на 18 декември.

През лятото на тази година Кошлуков се кандидатира за шеф на обществената медия и бе пряка конкуренция на Каменаров, който в крайна сметка спечели конкурса, организиран от СЕМ.

Бившият депутат от „Новото време“ Емил Кошлуков почти до последно изглеждаше като фаворит в надпреварата. За последно той беше водещ в свързаната с Делян Пеевски телевизия „Канал 3“, а преди това беше изпълнителен директор на „ТВ Седем“ и „Нюз7“ – два тв канала, финансирани от КТБ и фалирали малко след нея. Онова, което го препъна на финала на надпреварата за БНТ, бе бележката, която си извади от телевизия „Алфа“ (тв канала на партия „Атака“), с която да докаже необходимия стаж. Според журналисти от „Алфа“ Кошлуков никога не е бил неин програмен директор, както се твърди в издаденото му удостоверение, но пък фактът, че фиктивният стаж е от партийна телевизия, предизвика скандал и вече щеше да е малко неудобно фаворитът на статуквото да спечели конкурса.

В началото на декември новоизбраният генерален директор на БНТ Каменаров назначи като програмен директор на БНТ с правомощия да отговаря за четирите програми на телевизията Надя Костова. Тя също е дългогодишен кадър на медията, свързвана с Пеевски и Цветан Василев – ТВ7, където отговаряше за програмното съдържание.

Освен, че ръководенето на програмата на обществената телевизия Каменаров остави в ръцете на бивши кадри на ТВ7, интересен бе и подборът му на Управителен съвет на медията. В него влязоха Валери Запрянов, който бе председател на Българския медиен съюз, обединяващ медиите, близки до Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. През 2014-2015 г. Запрянов стана съдружник с Тошо Тошев в „Обединени свободни медии“ и през тази фирма двамата издаваха „Преса“ и „Тема“. Малко след фалита на КТБ стана ясно, че банката на Цветан Василев е наливала пари в голяма част от българските вестници през кухи фирми, включително и в дружеството, издател на „Преса“ и „Тема“. Впоследствие срещу „Обединени свободни медии“ бе заведена молба за обявяване в неплатежоспособност и през август „Преса“ и „Тема“ спряха да излизат.

В Управителния съвет на Каменаров влезе и Зина Трифонова, която бе адвокат на НУРТС – дружеството, което управлява дейността на цифровите мрежи, т.нар. мултиплекси. НУРТС най-вероятно беше собственост на Цветан Василев. Мултиплексите излъчват програмите на ефирните телевизии в България – „Нова“, bTV и БНТ. След като Цветан Василев изгуби контрол върху дружеството, Зина Трифонова постепенно се оттегли от НУРТС и създаде собствена адвокатска кантора.

Най-младия член на управителния съвет на БНТ пък е Антон Андонов. Той е работил като журналист, редактор и сценарист. Участвал е в реализация на проекти на продуцентски къщи като „Междинна станция“ на Андрей Арнаудов и Иван Христов и „Ноу фрейм медиа“ на Виолета Сечкова (приятелка на близкия до премиера Александър Сталийски) и Емил Кошлуков.

Именно заради логиката на всички назначения, свързани с телевизията близка до Пеевски и Цветан Василев, не е изненадваща и информацията, че най-вероятно дирекция “Новини” в БНТ1 ще бъде поета от ексводещата на новините в несъществуващата вече ТВ – Валентина Войкова.

Инфо: Mediapool.bg