Концерт на 5 декември: Биг Бендът, Камелия Тодорова, Васил Петров…

Биг Бендът на БНР отново на сцената на зала „България”

5 декември (събота), зала България, 19.00 ч.

Диригент: Ангел Заберски – син

С участието на Камелия Тодорова, Васил Петров, Маргарита Заберска, Михаил Йосифов, Теодора Русева

Билети на касата на „Кантус фирмус” в зала „България”

Звезди от ранга на Камелия Тодорова и Васил Петров, наред с младите певици Маргарита Заберска и Теодора Русева и безспорния професиалист Михаил Йосифов под палката на гост-диригента Ангел Заберски- син!

5 декември, 19.00 часа ,зала „България”

“Аз бях много приятно изненадан, когато отново чух Бенда. Свирил съм с него няколко пъти преди години, но сега просто не можах да го позная, толкова близо до съвършенството е в момента” – думи на унгарския пианист и композитор Георг Вулкан.

Основната дейност на Биг Бенда на Българското национално радио е да прави записи за музикалния фонд на радиото. От началото на създаването му до днес Бендът е записал над 1000 поп и джаз пиеси от български и чужди автори. А много от концертите му са пряко предавани по телевизията.

Класически стандарти и евъргрийни се редуват с оригинални български пиеси в различни стилове. Певците Стефка Оникян, Евелина Балчева, Хилда Казасян и Васил Петров са едни от постоянните фигури, които се изявяват на концертите на Бенда.

От концертен сезон 1998-1999 Биг Бендът се ръководи от пианиста и диригента Янко Миладинов. Той обновява репертоара и състава на Бенда, търсейки и откривайки нови, млади таланти – певци и инструменталисти. От 2001 г. Биг Бендът участва на ежегодните международни джаз фестивали в Банско.

Камелия Тодорова

Камелия Тодорова завършва Естрадния отдел на Държавна музикална академия със специалност пеене при Ирина Чмихова. Повлияна от пианистите Сашо Мирев и Марио Станчев тя се насочва към блуса и джаза. Още като студентка в първи курс, заедно с професорите от Естраден отдел създава джаз формации към Академията. Печели Втора награда на конкурса за млади джазпевци в Люблин – Полша, Специалната награда на името на Дюк Елингтън. Изнася концерти в Индия и Полша. Многократно участва в най-престижното джаз събитие по това време в България – Софийските джаз срещи. В началото на 80-те години на ХХ век Камелия Тодорова се обръща към поп музиката, като печели Първа награда и Специална награда от “Златният Орфей” (1980). По същото време се снима с успех и в киното: “Търновската царица”, “Прилив на нежност”, “Бон шанс, инспекторе”. През последното десетилетие участва в много джаз фестивали в Лондон, Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско и Лос Анжелис. С изключителните си гласови данни Камелия Тодорова включва в репертоара си песни в стилове соул, фънк и рок. Записва с група “Куин” сингъла си “Пукане по шевовете”, последван от “Верига от глупаци”. Работи също с Майкъл Болтън, Джордж Майкъл, Бой Джордж и др.

Васил Петров е изпълнител с наложено име и доказани качества в сферата на джаз- и попмузиката. Наричан „българският Франк Синатра“, той е един от най-елегантните мъже в арт гилдията. Той има огромен репертоар от стандарти и кавъри, както поп, така и джаз, изпълнява някои от най-популярните мюзикхолни песни, но също така има издадени и няколко успешни албума. Концертира много активно – от малките сцени на пиано барове, какъвто самият той притежава, до такива, на които е солист на симфоничен оркестър.

През 1990 г. се дипломира в Консерваторията, факултет „Естрадна музика“. През 1992 г. и през 1994 г. Васил Петров е най-продаваният изпълнител в България. Пее на живо в Хелзинки, Осло, Стокхолм, Белград и в Лилехамър (Норвегия) по време на зимните олимпийски игри. По-късно участва в няколко концерта във Флорида с известни джаз изпълнители като Дан Морети и Фил Проженциано. Има и зашеметяващ успех в Пловдив с Пловдивския филхармоничен оркестър, дирижиран от Любомир Денев в дует с известната оперна певица Христина Ангелакова.

.Сред музикантите, с които е работил, са пианистите-композитори Румен Тосков, Васил Пармаков и Венцеслав Михайлов, формациите Акустична версия и Биг Бенда на БНР. Отпечатай Запази Препоръчай

Маргарита Заберска завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства,специалност металопластика през 1991 г.

1996 г. завършва естрадния отдел на Българската Държавна Консерватория,специалност джаз пеене при баща си – проф.Ангел Заберски.

По време на студенството си и след това работи с най-изявените и актуални джаз музиканти като Румен Тосков, Димитър Шанов, Димитър Димитров, Христо Йоцов, Михайл Йосифов, Стоян Янкулов, Васко Пармаков и др., но най-много работи с брат си Ангел Заберски-син, който е аранжирал целия й репертоар от джаз стандарти и евъргрийни.

Участва като бек вокал в няколко албума на именития джаз певец Васил Петров.

Както всеки музикант, така и тя пее в различни джаз клубове в София. Взима участия и в големите джаз форуми в Банско, Смолян, София, концерти в БНР, БНТ.

През 2001 г. изнася концерт в предаването „Джаз тайм” по БНТ, заедно с триото на брат си Ангел Заберски.

Имала е изяви в Скандинавия, Франция.

Теодора Русева е едно ново име на българската поп и джаз сцена.Тя е ученичка на голямата Камелия Тодорова – в момента е студентка пети курс в Нов български университет. Теодора се учи от големите имена в джаза – Ела Фицджералд, Сара Вон, Нанси Уилсън …Приемствеността – това е един страхотен момент – преподавател и ученик на една сцена!

Теодора Русева се изявава в Sofia Live Club с Ангел Заберски- трио и отново заедно с Ангел Заберски в дирижирания от него Brazz Asociation.

Тромпетистът Михаил Йосифов се е наложил на музикалната сцена като забележителен професионалист. Макар и обикновено определян като джазмен, той се изявява в изключително широк спектър от музикални стилове.
Михаил Йосифов е свирил с многобройни формации, като сравнително дълго се задържа в група Infinity, която се създава през 1998 г. в София, а всичките й членове са студенти в Музикалната академия. Михаил обаче продължава да изгражда името си на един от най-добрите български тромпетисти. Свири като студиен музикант и на живо с музиканти като пианиста и композитор Ангел Заберски – син, Константин Цеков (ФСБ), перкусиониста Стоян Янкулов-Стунджи, Митко Шанов, Николай Иванов (Ом) и мн. др. Едно от по-продължителните му участия е в състава на група „Уикеда“, а едно от най-забележителните – заедно със Стоян Янкулов квинтет преди концерта на дръмендбейс доуто Future Prophecies на 29 октомври 2005 г. в София.

Разностранните музикални интереси на Михаил си проличават и от участията му в групи като квартета Jordu и триото Mahavira. В първата свири заедно със саксофониста Петър Момчев, а самата тя е замислена като група, отдаваща почит на класическия джаз от средата на миналия век. Втората се събира експериментално от основателя на група Ом Николай Иванов и изпълнява авторски композиции, смесвайки джаз, фюжън, етно и ембиънт.

 
По темата: ,