Концерт на СО на БНР с гост-солист Мигел Итуарте

Концерт на СО на 9 декември – Латино- капричии

Музика от Берлиоз, де Файя, Корсаков и Чайковски  ще прозвучи в Концертното студио на Българското национално радио на 9 декември от 19 часа . Концертът на Радиосимфоничния оркестър с гост – солист Мигел Итуарте е под надслов Латино – капричии. Испанският пианист ще представи на публиката Нощи в градините на Испания от Мануел де Файя. Под диригентството на Емил Табаков  ще се чуят още Увертюра „Римски карнавал” от Хектор Берлиоз, Испанско капричио от Римски Корсаков и  Италианско капричио от Пьотр Илич Чайковски.

Известният испански пианист Мигел Итуарте е носител на награди от множество конкурси. Някои от тях са първи награди от конкурсите в Хаен, във Ферол и от фондация Гереро. Репертоарът му обхваща произведения от Антонио де Кабесон (1510-1566 ) до творби от съвременни композитори. Композиции за него пишат Хосе Мария Санчес Верду, Суриние Херенабарена, Хосе Сарате и Хесус Руеда. Наскоро пианистът завърши работата си по записите на цикъла „Добре темперирано пиано” от  Бах.

Итуарте изнася концерти в много Европейски страни и е свирил с оркестри като Амстердамския Концертгебау камерен оркестър, Лондонска Кралска филхармония, Лисабонския оркестър Гулбенкиян и много други в Испания и Южна Америка.

Концертът  ще се състои с изключителната подкрепа на посолството на Кралство Испания.

 
По темата: