Концерт „Млади фолклорни таланти” беляза 75-годишнината на БНР

Първо студио на Българското национално радио се оказа тясно за гостите на гала-концерта на лауреатите на конкурса „Млади фолклорни таланти”

С гала-концерт в Първо студио на БНР, посветен на 75-годишнината на обществената медия, конкурсът „Млади фолклорни таланти” отбеляза и своята 10-годишнина.

Най-добрите изпълнители от десетото издание се срещнаха със свои слушатели днес от 14 часа. Участниците представиха безценни бисери на българската народна музика и едни от най-обичаните песни под съпровода на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Младите дарования във фолклорното изкуство са откритие на програма „Хоризонт”, а оценката е на слушателите.

Вече десет години всяка неделя талантливи деца на България пеят народни песни, разказват гатанки, поговорки и пословици, свирят на народни инструменти в предаването „Рано в неделя”, За много от тези таланти изявата в ефира е начало на творческия им път. Лауреати на конкурса днес са в най-големите професионални фолклорни ансамбли в страната.

Четиринайсет са лауреатите на Десетото издание на конкурса.

Младежката фолклорна група „Банскалии” от Банско е създадена през 2000 г. Съставът наброява 14 певци, а репертоарът им обхваща над 100 песни и хора.

Пепа Милева от Сливен и Тодор Златев от Нова Загора – изпълнители на гъдулка, са ученици в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел и вече имат редица концрти и конкурсни изяви в страната и чужбина.

Айшенур Юсеинова от Сливен е един от ярките интерпретатори на песните на незабравимата Вълкана Стоянова и безспорно се нарежда сред най-младите открития на Българското национално радио.

Горан Иванов е най-малкият представител на радиоконкурса. Той е само на шест години, а вече спечели сърцата на многобройната слушателска аудитория на програма „Хоризонт” с песента „Залюбих мамо три моми”.

Младият шопски дует Дияна Василева и Анна Нацкова – ярки посланици на шопското двугласно пеене, представят по блестящ начин своя завиден репертоар и изпълнителски стил.

Християна Христова от село Каравелово, Пловдивско от ранна детска възраст разучава красивите тракийски песни из репертоара на Недялка Керанова. Днес тя е ученичка в  Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел.

Младите и амбициозни момичета от вокалния квартет при СОУ „Любен Каравелов” в Пловдив с диригент Христина Лесова работят с хъс, за да съхранят и популяризират българския фолклор. Уникалните им гласове, сляти в едно, заслужено спечелиха сърцата на слушателите на „Рано в неделя”.

Миглена Кишева, родена в котленското село Тича, е солистка на фолклорен ансамбъл „Търговищки славеи”. Нейният стилен репертоар е изграден от песни от Котленския край и Добруджа.

Росица Тодорова тръгва по пътя на народната песен в детската фолклорна студия „Неранза” във Варна, а днес учи народно пеене в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” в града. Тя е лауреат на конкурса „Млади фолклорни таланти” за втори път, след като спечели доверието на слушателската аудитория и през 2004 година.

Младият изпълнител Станислав Джапаров представя автентични песни от карловското село Дъбене. Със своя специфичен маниер на пеене и уникално звукоизвличане той носи полъха на Средногорието чрез песните на родното си село, които е научил и продължава да учи от своята баба.

Елица Неделчева е родена във Варна, пее народни песни от осемгодишна възраст. Многократно е награждавана на национални и международни конкурси и фестивали.

Ивайло Флоров е на 16 години, ученик в СОУ „Отец Паисий” във Враца с профилирано обучение по музика. Лауреат е на национални и международни конкурси. В радиоконкурса „Млади фолклорни таланти” Ивайло дебютира с „Шопска сюита” и тя му донесе лауреатско звание.

Николета Горанова е родена във Видин и от ранна детска възраст изпълнява песни от родния си край из репертоара на Койчо Каменов. Пред длушателите на „Хоризонт” тя се представя с автентичната песен от Северозападна България „Цонината майка”.

Полина Димова изучава тамбура в ОУ „Антон Страшимиров” във Варна. Носителка е на престижни отличия, а пред гостите в Първо студио на Българското национално радио се представи с една от любимите си песни „Ирино ле, Иринке” на известната народна певица Соня Кънчева.

Екипът на „Рано в неделя” посрещна гостите с хляб и сол и ги изпрати с приятни изненади.

Гала концертът прозвуча пряко по програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

 
По темата: ,