Концертен комплекс „България“ кани на богата културна програма

Съвкупност от изкуства се събират тази вечер в Концертен комплекс „България“

Тази вечер, 24.06.2010г., от 18 часа, в Студио „Музика“ на Концертен Комплекс „България“, ще се проведе третата филмова вечер от цикъла „Българското оперно чудо – най-голямото събитие на XX век“. Инициативата е част от съпътстващата програма на МФ „Софийски музикални седмици“, съвместно със сдружение „Музей на българската музикална култура“.

Великият бас Никола Гюзелев ще бъде център на прожекторите. Повод за събитието е  филма „Никола Гюзелев – гласът, който живописва“. Филмът е посветен на 50-тата сценична годишнина на маестрото и представя избрани роли от неговия артистичен път. Д-р Магдалена Манолова (автор, режисьор и продуцент на филма) споделя, че пред камерата Никола Гюзелев „представя сам със себе си поглед във времето“.

От 19 часа в Голяма зала „България“ ще стартира концерт от афиша на 41-то издание на „Софийски музикални седмици„. Оркестърът на Софийската филхармония ще свири под диригентството на Юрий Янко (Украйна). Солист е цигуларят Фуга Миваташи (Япония). В програмата: Пьотр Илич Чайковски – Италианско капричио оп. 45, Хенрих Виенявски – Концерт за цигулка и оркестър N 2 в ре минор оп. 22, Жорж Бизе-Родион Шчедрин – Сюита „Кармен“.

Гостите на филмовата вечер и концерта в Концертен комплекс „България“ ще бъдат приятно сюрпризирани и от артистично аранжираните фоайета на институцията. Цена Бояджиева (внучка на Златю Бояджиев) е уредник на Галерия „България“ и предостави информация за програмата на галерията. Към настоящия момент пространствата са условно разграничени на 3 артистични зали, като от тази седмица е възобновено и арт кафето на комплекса с първа изложба „Стенописи на музикална тема“ на студенти по стенопис на проф. Тома Върбанов.

В мраморното фоайе е разположена изложба акварел и пастел на Методи Недялков, който освен художник е и музикант-виолончелист.

Във фоайето на втория етаж е аранжирана фотографска изложба на гостуващи румънски автори.

В непосредствена близост на втория етаж е и постоянната експозиция от колажи и карикатури на музикална тема от Алексиc Вайсенберг, една от които е и лого на МФ „Софийски музикални седмици“ и гласи „I like music“.

Предстоящи събития:

25 юни, 18 ч. Национална галерия за чуждестранно изкуство – Сцена на младия музикант – Рецитал на Десислава Чолакова – цигулка и Ивелина Иванчева – пиано. В програмата: Бетовен, Атанас Атанасов, Прокофиев
26 юни, 19 ч. Камерна зала „България” – Вокален концерт на Алек Аведисян – баритон и Ружка Чаракчиева – пиано. В програмата: Шуман и Чайковски
27 юни, 19 ч. Голяма зала „България” – Филхармония „Пионер”. В програмата:Бизе, Берлиоз, Владигеров, Големинов, Дворжак, Пипков, Сибелиус, Шостакович

29 юни, 19 ч. Голяма зала „България” Клавирен рецитал на Павлина Доковска. В програмата: Шуман и Шопен

 
По темата: