Копривщица вкарва в Гинес най-големия тиган – видео


Топ готвач приготвя накуп 350 порции в тиган за „Гинес”

Видео с процеса на готвене и организатора на инициативата:

Пеньо Иванов от „Пъстра трапеза” ще се включи в уникалното по рода си събитие, организирано в Копривщица

Топ готвачът Пеньо Иванов ще се включи в приготвянето на традиционни български гозби в най-големия тиган, изработван в България. Това ще се случи в рамките на специалното гостуване на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза” по време на събитието, организирано от Ангел Ангелов, във възрожденския ни град Копривщица на 29, 30 април и 1 май.

Пеньо Иванов е прочут с това, че вече 4 години в рамките на „Пъстра трапеза” събира и съхранява традиционни рецепти от българската кухня, запазени в различни кътчета на България, за да покаже богатството на родната кулинария.

Юнашкият съд, който тежи цели 78 килограма, изработен е от неръждаема стомана и е с диаметър 150 см, ще се превърне в арена на действие за приготвянето на традиционни за този край рецепти, и официално ще кандидатства за приза „Bulgaria’s Largest Frying Pan” за рекордите на „Гинес”. във възрожденския ни град Копривщица, сподели авторът на инициативата Ангел Ангелов. Специално за юнашкия тиган дърводелецът Найден Стефанов ще изработи двуметрова дървена дръжка, а за да се загрее подобаващо съдът на жив огън, ще бъдат докарани две каруци дърва. В „Гинес” вече са изпратени снимки и декларации, удостоверяващи размерите на тигана-гигант, а на събитието на 1 май ще присъства и нотариус, който ще проследи меренето на юнашкия готварски съд.

Според Ангел Ангелов, преди много векове старите българи използвали подобни гигантски съдове в мандрите, където се загрявало млякото. За да е атмосферата наистина специална, ще бъдат изработени и дървени пейки, на които гостите на празника да поседнат и опитат от вкусните гозби.

Освен Пеньо Иванов, гост-готвач на 1 май ще бъде и актьорът Стефан Сърчаджиев-Съро.

В менюто са включени вкусотии като свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки, пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце и агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен и агнешки дреболийки „по овчарски“. Освен това ще се приготви и забравената местна рецепта за домашна лютеница за разядка «Първата чушка».

 
По темата: