Кой е Полат Билгин (Суат) от „Пламъкът на сърцето“

Полат Билгин от „Пламъкът на сърцето“ опитал всичко, за да спаси баща си

На 13 август е финалът на излъчвания по „Нова телевизия” сериал

Турският актьор Полат Билгин, който изпълнява ролята на Суат в излъчвания по Нова ТВ сериал „Пламъкът на сърцето“ потърси в края на юни чрез медиите кръв за баща си. Възрастният мъж получи запушване на кръвоносен съд и въпреки усилията, които положи актьорът, баща му Ръфат Орхан Билгин почина в болница в навечерието на рождения ден на сина си 28 юни.

Семейството на Полат е от Самсун, където е роден и той през 1976 година. Баща му е бил инженер по селскостопанска техника, а майка му е домакиня. Докато учел в лицей в родния си град Полат, работел като момче за всичко в туристически обекти на черноморския град. След като завършил училище никак не му се учело и две години се забавлявал с приятели. Не пропуснал нито един мач на любимия си футболен отбор Самсунспор. Но, както сам казва, един ден разбрал, че забавленията нямат край и трябва да стане човек.

Започнал да учи туризъм, а паралелно с това работел като барман. Негови състуденти обаче го завели в аматьорския театър на университета и допирът му с театралното изкуство преобърнал живота му. Решил, че ще стане актьор, подготвил се за един месец за изпитите и бил приет да следва театрално майсторство.

Полат бил толкова омагьосан от театъра, че още в първи курс започнал да работи в първия турски професионален театър Тиатро Анадолу, където бил първо разпоредител, контрольор и сценичен работник. След това му поверили осветлението и направата на декорите. В трети курс започнал да играе в постановките на театъра, а днес е негов заместник-художествен ръководител.

С приятели и съмишленици Полат Билгин създава частния Хаялет тиатро, където показват три представления. През 2006 година за първи път участва в телевизионния сериал „Непростимо“, но истинска слава добива с „Пламъкът на сърцето„, където партнира на Йозге Йозберг.

Полат казва, че голямата му любов остава театърът, голямата мечта – добър игрален филм, но и участието в телевизионни сериали му е дало много. „Актьорството е процес, в който се учиш непрекъснато, безкрай, казва Билгин. Удоволствието, което изпитва актьорът в театъра, не може да се сравни с нищо. След месец-два репетиции всяка вечер се изправяш пред зрителите и виждаш какво ги забавлява, какво харесват, кое им е скучно. А телевизията е техника”, допълва той.

Както повечето от актьорите в „Пламъкът на сърцето“ и Полат Билгин е бил привлечен в сериала от името на продуцента и сценарист Чаган Ърмак, емблематична личност в турското кино.

„Още като прочетох сценария, изпитах удоволствие, казва Полат. Сценарият е така хубаво написан, историята е така хубаво разказана, ролите са толкова реалистични и изпипани, че за мен остана само да дам живот на моя герой”, допълва актьорът.

От пролетта Полат Билгин играе в новия сериал „Сърдечна болка“ – драматична любовна история, която, според рекламата на телевизионния канал АТВ, който излъчва поредицата, ще предизвика болка в сърцата на всички зрители пред телевизорите.

Партньорка на Полат във филма е Селма Ергеч, която българските зрители познават като по-голямата сестра на Аси в сериала „Гордата Аси“.