Кой измисли пазаруването и премиери по Viasat History

Акценти в програмата на Viasat History през ноември 2011

Премиера на 11 ноември по Viasat History (+ по Viasat History HD)
Забравените жертви на испанския грип
Оригинално заглавие: Spanish Flu – The Forgotten Fallen
Категория: ФИЛМИ
Година: 2009
Режисьор: Джъстин Харди
Актьорски състав: Бил Патерсън (д-р Джеймс Найвън), Марк Гатис (Ърнест Дънкс), Пол Фрийман (сър Артър Нюсхолм), Кенет Гранам (М. Дж. О’Донъл), Шарлът Райли (Пеги Литън) и други
Жанр: драма

През пролетта и лятото на 1918 г. смъртоносен щам на страховит грип причинява разруха и ужас по света. През ноември 1918 г., малко след обявеното примирие и края на Първата световна война, когато изтощените войници се завръщат по домовете си след четири години битки, се развива и малко известната история на д-р Джеймс Найвън и неговите героични усилия да се пребори с пандемията от испански грип, разпространяваща се из град Манчестър.

Премиера на 16 – 23 ноември по Viasat History (+ по Viasat History HD)
Градска съблазън: манията „пазаруване”
Оригинално заглавие: Seduction in the City: The Birth of Shopping
Държава: Франция
Година: 2010

Универсалният магазин е несъмнено едно от най-находчивите и изобретателни идеи на индустриалната революция. Той не просто буквално ражда „пазаруването”, но и създава потребителска култура и посява семената на женската еманципация. С помощта на интервюта с експерти, красиви снимки и крайно интересни извадки от лични дневници, документалният филм представя неразказаната досега история на един социален феномен – пазаруването, контролиращ света и трансформиращ завинаги живота на жените, националните икономики и обществата. Поредицата от две части разкрива колко предвидливи са били предприемачи като Роуланд Х. Мейси, Хари Селфридж, Джон Уонамейкър, Аристид Бусико и Сидни Майер, изобретили такива революционни концепции като лесния кредит, политиката за връщане на закупена стока, витрините, пробните и коледните паради. Тези енергични бизнесмени – шоумени създават театъра на пазаруването и по този начин променят света.

Документалният филм живо пресъздава епохата на ранните универсални магазини с помощта на ярки реконструкции на архетипни личности, омагьосваща анимация и предоставящи интересна информация интервюта с експерти, заедно с чудновати реклами, интересни извадки от лични дневници и писма и плакати от онази епоха.

Премиера на 24 ноември по Viasat History
Рицарите от „Маргат”
Оригинално заглавие: The Knights of Margat
Държава: Унгария
Година: 2009

След първите кръстоносни походи през ХII в. и XIII в. заселниците от Европа основават свои собствени държави по сирийското крайбрежие, защитавани от огромни укрепени крепости. Несъмнено най-голямата и непревземаема сред тях е „Маргат”, твърдина на рицарите хоспиталиери. С какво „Маргат” привлича рицарите? Какъв е бил животът им в този техен гигантски замък? Документалният филм представя работата на унгарски учени, които изследват величавото минало на „Маргат”. С помощта на триизмерна анимация, откъси от тогавашни хроники и възстановки ще се върнем 800 години назад в миналото – уникална възможност да научим повече за историята на великите кръстоносни походи.