„Кой кой е в българската народна музика“ – енциклопедия на фолкрора

Излезе от печат първата фолклорна енциклопедия в България

„Кой кой е в българската народна музика” се казва първата фолклорна енциклопедия в България, която дава информация за над 1000 певци, музиканти, хореографи и фолклористи от всички фолклорни области на България.

Знайни и незнайни неща за любимите народни изпълнители е събирал в продължение на години радиожурналистът Николай Чапански, който всяка вечер застава пред микрофоните на Радио Пловдив като автор и водещ на едни от най-слушаните предавания „Жива земя” и „От дума на дума”.

На близо 530-те страници той е представил творческите биографии на любимци като Валя Балканска, Янка Рупкина, Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, Надка Караджова, Недялка Керанова и много други. Три поколения певци и музиканти са герои в книгата на Николай Чапански „Кой кой е в българската народна музика”.

Първата фолклорна енциклопедия е чудесен подарък за коледните и новогодишни празници, време, в което тачим народните обичаи. „Кой кой е в българската народна музика” със сигурност ще зарадва ценителите на родния фолклор.

Ето какво пише за книгата Даниел Спасов – продуцент и водещ на фолклорни предавания по БНР: „Николай Чапански познава добре певците и музикантите на народа ни. И не само това. Той ги обича. Тази обич е взаимна и неизменна през времето, защото Николай Чапански не пропуска и знае всичко, което се е случило и се случва днес в българския фолклор. И не само това. Осъзнал предимствата на една духовна кауза, той събира в една своеобразна антология приноса на няколко поколения творци в областта на българската народна музика. За да остави спомен и напише тяхната история – история на духовните стъпала, националната идентичност и силата на българската традиция“.

Фолклорната енциклопедия се издава от  Издателска къща „Хоризонт прес” и се разпространява в цялата страна от книжарници „Хеликон”. Коричната цена на обемистата книга е 12,99 лв. Може да се намери още в книжарницата на Съюза на Българските композитори в София на ул. „Иван Вазов” 2, както и в книжарницата на Музикалната академия в Пловдив. Предлага се и в Рекламно-издателската къща на Българското национално радио на ул. „Драган Цанков”4 в София. Книгата може да бъде поръчана и на folkduma@abv.bg.

ЗА АВТОРА

Николай Чапански е доказан журналист в областта на българската народна музика. Роден е на 2 септември 1973 г. в Момино село, Пловдивско, и още в ученическите години проявява интерес към журналистиката. Първите радиопредавания осъществява като програмен ръководител на общинския радиовъзел в гр. Раковски. През 1992 г. постъпва в Радио Веселина, където води авторските предавания „Любими народни изпълнители”, „На седянка по светло”, „Неделя вечер на село” и др. Завършва специализиран курс по радиожурналистика, ръководен от доайените в националния радиоефир – проф. Веселин Димитров, Божана Димитрова, Лъчезар Вачков. Висше образование получава в Аграрния университет – Пловдив, специалност „Аграрна икономика”, специализира „Счетоводство и контрол”, магистър е по „Артмениджмънт” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. От 1997 г. е автор и водещ на музикално-информационните предавания „От дума на дума” и „Жива земя”, които са сред най-слушаните в ефира на Радио Пловдив – БНР. В продължение на три години издава списание „Фолк Календар”, а от 2002 г. е издател и отговорен редактор на единственото издание за българска народна музика – в. „Фолклорен Хоризонт”. Сътрудник е на фолклорните предавания на Българското национално радио и Българската национална телевизия, журира на регионални, национални и международни фестивали и конкурси за народна музика. Има десетки публикации в периодичния печат, автор е на книгите „Бисери от извора” (1995) и „Любими народни изпълнители от цяла България” (2010).

„Кой кой е в българската народна музика” е първото систематизирано енциклопедично издание в страната, което представя творчеството на поколения народни изпълнители. Обемният труд е резултат от дългогодишната професионална работа на автора, преобразувал радиозвука от многобройните срещи с героите в настоящия текст, който запълва едно празно поле в музикално-фолклорното пространство, в динамичното развитие на българската медийна среда.

 
По темата: