Коя е Ралица Паскалева, д-р Галя Стилиянова от Откраднат живот?

Според така наречената пийпълметрия „Откраднат живот“ по Нова е най-гледаният роден сериал от 2014-а до момента. Първият сезон на „бялата“ сага, която се развива в болница „Свети Кирил“ се превърна в абсолютен хит сред зрителите. В продължение на почти три месеца те преживяваха историите, радваха се и страдаха заедно с героите. Любовният триъгълник между докторите Александър Василев, Биляна Захариева и Калин Генадиев беше сред най-обсъжданият.

„Откраднат живот“ е създаден по всички правила на жанра. Поредицата проследява драматичните обрати в съдбите, случващи се на фона на динамичното всекидневие в голяма болница. Фикция и действителност от лекарската практика се преплитат умело. Интересните сюжетни линии, изпълнени със страст, предателство, приятелство и трудни рискови решения са основните двигатели на интригата.

На 13 септември започва вторият сезон. И през него ще блестят три съвсем млади актриси, които бързо станаха твърде известни покрай поредицата, макар че съвсем не са дебютантки. Радина Думанян, Дария Симеонова и Ралица Паскалева са състудентки от НАТФИЗ.

Наричат я екшън момичето в киното ни. Но в „Откраднат живот“ Ралица Паскалева облича бялата престилка на д-р Галя Стилиянова. Тя е специализант акушер гинеколог, млада и много амбициозна. Заради това на няколко пъти става причина за големи обрати в сериала, без дори да подозира. Родена е в Русе, а във Варна завършва езикова гимназия. Родителите й не са актьори, но Ралица винаги е знаела, че ще се занимава с това. „Или имаш талант и го усещаш, или не.“ Ралица от малка участва в училищните постановки. В НАТФИЗ попада в класа на Стефан Данаилов. Още във втори курс получава първия си ангажимент – в реклама. Фотограф, правещ кастинг пред Академията, я харесва. В четвърти курс пък работи в първия си сериал – главна роля в „Кантора Митрани“ по ТВ7. Следва „Столичани в повече“ по Би Ти Ви – журналистката Дарина. Продуцент на сериала е компанията на Евтим Милошев и Любо Нейков „Дрийм тийм“, които сега правят лекарската драма по Нова.

През 2013-а актрисата е поканена да участва в театралната трупа, която сформира Диана Добрева за „Медея“ и „Казанова“. Следва цял месец в Париж – едното представление е на български, другото на френски. Ралица не е на щат към никой театър, но има зад гърба си натрупан завиден опит в киното. „Никъде по света няма понятието „на щат“. Не си представям как актьор взима мизерна заплата, мисли как ще си плати сметки и от него се очаква да играе 200 пъти едно представление, защото е „на щат“. Представлението просто умира, на актьора му става скучно. И магията изчезва.

Това е скъпо удоволствие. Обожавам театъра, но бих искала да играя в постановки, които харесвам, с хора, които харесват мен и аз тях и в роля, която одобрявам. А не защото някой ме е задължил. Надявам се да мога да си го позволя и занапред“, споделя красавицата.

С Ейдриан Пол, известен с поредицата „Шотландски боец“, и Джон-Рис Дейвис, който играеше джуджето Гимли в трилогията „Властелинът на пръстените“, се снима в екшъна „Обсидиан“. Първо я викат за една роля, а после й дават по-голяма.

Защото от екипа веднага я виждат като бойната мацка Алита, която стреля, тича с кубинки и е лошо момиче. Наскоро излезе и новият й филм „Лабиринти на любовта“, който снима в Москва. Лентата е копродукция на България и Русия и е на базата на 4 новели. Следващата чужда продукция, в която Ралица участва, е „Recon“. Там тя си партнира с Джош Кели. Тя е бременната му съпруга, която чака той, войник от американската армия, да се върне у дома след войната в Афганистан.

„Актьорството е непрестанно себеопознаване, вглеждане в „аз“-а си. Но и вглеждане в другите. Трябва да наблюдаваш и да черпиш от хората отстрани. Да помниш реакциите им, движенията, дори и изказа им. Така ти е много по-лесно да изиграеш човек, който е тотално различен от теб. Разбира се, ако съумееш да приложиш видяното в точния момент. За жалост не винаги се получава. И все пак това е професия като всяка друга. И в нея човек се развива и усъвършенства непрекъснато“, разказва Паскалева.

Макар и твърде млада, само на 26, тя от 4 години се е заела с нелеката задача да преподава в МОНТФИЗ. Но и продължава да се учи. Преди време заминава за няколко седмици в кампуса на Нюйоркската филмова академия в Париж. Слуша лекции на американски преподаватели, снима късометражни филми, учи се да импровизира и да изгражда образа в киното.

Пътешествията са хобито на Ралица. Гмуркала се е в Танзания в компанията на диви делфини. Била е в Катар, Обединените арабски емирства, Мароко. Единственото, което не обича, е да говори за личния си живот. „Не е особено интересен. Не пия, не пуша и не купонясвам често. Обичам да играя табла, карти, да направя кекс и да поканя приятели вкъщи. Много съм критична към себе си, което често ми пречи. Зодия Дева съм, искам всичко да ми е подредено, точно, ясно. Понякога виждам неща, които само аз ги долавям и това започва да ме тормози. Краде изцяло вниманието ми“, разказва Ралица пред viewsofia.com. И допълва, че чай с витамин С поддържа тонусът й за целия ден, който за нея обикновено започва с усмивка. Закусва палачинки, пържени филийки или бухтички. Обожава да прави закуска за себе си и хората, които обича.

Инфо: Агенция Стандарт нюз