Край на „Четвърта власт“ сезон 1, очаквайте сезон 2 – видео

Отворен финал за първи сезон на „Четвърта власт”

Екипът продължава работата по сериала

С отворен финал завърши първият сезон на сериала на БНТ „Четвърта власт”. Политическият трилър предизвика серия от полемики в публичното пространство още с появата си. Филмовият проект се превърна в най-коментираната поредица в ефира заради проблемите , които осветли и постави на дневен ред – сблъсъкът на власт, медии и тайни служби.

В неделя вечерта в ефира на БНТ бе излъчен последният, 12-ти епизод на „Четвърта власт”, а 20 зрители имаха възможността да видят преди всички останали финала  на предпремиерна прожекция в столичното кино „Одеон”, която събра екипа, актьорите, журналисти и гости.

„Сериалът разкрива процеси, които са част от съдбата на страната ни през последните няколко десетилетия и компенсира отсъствието на дебат по ключови проблеми, които засягат медиите, държавна сигурност и др.”, коментира председателят на СЕМ Георги Лозанов. Той допълни, че именно БНТ като обществена медия е трябвало да даде поле за дискусия по някои от най-дълбоките и емблематични процеси в българското общество.

Според програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова „Дебатът показва колко важно се оказва, че БНТ създаде „Четвърта власт”, защото през един филмов проект показа какви са пораженията върху обществото, когато има дефицит на информираност и се освобождава територия за задкулисие и го направи с надеждата, че журналистиката и медиите могат да останат самозащитата на това общество”.

Тя предложи екипът да започне работа върху сценария за втори сезон на сериала и акцентира на следните основания:  „Четвърта власт” предизвика интереса на активните хора, с нарастващо внимание на най-трудната таргет група – тази на 18-35 годишните; доказа, че рекламодателите безпогрешно разпознават успешния продукт и рекламното време на дванадесетте епизода в прайм-тайм беше изцяло разпродадено, независимо от кампанията срещу филма; сериалът провери как се променя зрителската аудитория, като неудържимо разшири в интернет територията на телевизията.

Около 30 000 души средно гледат „Четвърта власт“ онлайн в реално време на лайф-стрийминг страницата в сайта на БНТ. В YouTube канала на БНТ, където всеки епизод се качва в HD качество, отделните серии се гледат до 65 000 души, като половината от тях са от чужбина (и броят им продължава да расте). Българи от всички континенти в света гледат филма – най-много са от САЩ, Великобритания, Германия, Македония, Франция, Канада, Гърция, Белгия, Чехия, Швейцария, Дания и Русия. Има отчетени гледания в YouTube и от страни като Мексико, Чили, Бразилия, Мароко, Индия, Южна Корея, Австралия.

Обобщението на данните показва, че някои от епизодите на „Четвърта власт“ са видени от близо 100 000 потребители в мрежата, което е около 1/3 от зрителите, гледащи сериала единствено на телевизионния екран. „Четвърта власт“ е сред най-гледаните ТВ филми и в някои от популярните български сайтове за споделяне на видео съдържание. Данните показват, че приблизително 10 000 – 15 000 потребители в тях са гледали всяка една от излъчените серии. Не на последно място, филмът е и сред най-теглените напоследък български телевизионни продукции в популярните родни торент сайтове – около 15 000 – 20 000 пъти са сваляни повечето от епизодите на сериала.

Към „Четвърта власт” проявиха интерес и световни филмови дистрибутори. По време на ежегодния кино и тв пазар в Кан БНТ получи предложения от две компании за международна дистрибуция на сериала, за което започва преговори. Специален интерес към разпространението на филма има в Централна и Източна Европа, както и в Русия. Според кинопрограматори филмът ще предизвика интерес заради чувствителността на зрителите към темата за сблъсъка на власт, медии и служби в посттоталитарните общества. Към БНТ беше отправена и специална покана да представи „Четвърта власт“ на най-големия фестивал за тв продукция „ФИПА“ в Биариц, Франция, на официалното му издание през януари догодина.

„Четвърта власт” е със страница в най-големия каталог на световна филмова и телевизионна продукция – Internet Movie Database – www.imdb.com.

Гледай видео запис от последния епизод онлайн

Галерия от сбирката покрай финала: