Криско признава как хитовете му не са 100% оригинални

Истината лъсна след безпочвени обвинения, че рапърът краде. Семплите са закупени, но това не отмива истината, че хитовете на Криско не са 100% авторски труд

Рапърът Криско, който миналата седмица бе обвинен в плагиатство заради прилики в мелодията на последния му хит „Хората говорят” и западен инструментал, извади доказателство, че легално е закупил семпъла, използван в парчето.

За въпросния инструментал на име „Trap Starrz Got Da Work”, Криско притежава платежно към сайта primeloops.com и лиценз за използване на семпъла от продуцентската компания Sound Nation Ltd, държаща авторските права върху звуците.

От платформата Facing The Sun пуснаха документа на официалния си сайт, заедно с изявление към медиите и феновете, което гласеше:

„Facing The Sun e платформа за разпространение и монетизация на музикално съдържание, при която спазването на авторското и сродните на него права е основен приоритет. По повод на нападките от последните дни към песента „Хората Говорят“ на Кристиан Талев – Криско и обвиненията към нас, че подкрепяме нарушаването на авторски права, представяме доказателствен материал по този казус.

Лицензите за инструментала „Trap Starrz Got Da Work“, издаден на 18.02.2011, използван в парчето „Хората Говорят“ са закупени от Кристиан Талев на 31.01.2013. Купуването на звуци, loop-ове, семпли и цели инструментали е стандартна практика, като същият сайт работи с Beyonce, Chris Brown, Nicole Scherzinger, Skrillex и много други.

Въпросният инструментал е пуснат за продажба с неексклузивен лиценз, предоставящ възможност за легално ползване на всеки, който го закупи. В конкретния случай чрез използването на инструментала „Trap Starrz Got Da Work“ в песента „Хората Говорят“ по никакъв начин не е нарушен Законът за авторското право и сродните на него права. В противен случай парчето би било автоматично свалено от самите copyright отдели на YouTube и iTunes.

Всички твърдения уличаващи Кристиян Талев – Криско в нелегално придобиване и/или ползване на части от инструменталната композиция „Trap Starrz Got Da Work“ в парчето „Хората Говорят“ са безпочвени, не отговарят на истината и са клевета по смисъла на Чл. 146 от Наказателния Кодекс.”.

Засега Криско не възнамерява да предприема съдебни действия, най-малкото защото сайтът, от който стартирала антикампанията е фиктивен – единствената новина в него е тази срещу рапъра, а фирмата посочена като собственик не съществува. Междувременно напук на нападките парчето „Хората говорят” се превърна в поредния суперхит на Криско и за по-малко от седмица има близо 400 000 хиляди гледания в официалните канали на Facing The Sun в YouTube и Vbox7.