Кристина победи в Големият избор 2, но лидер в нета е марихуаната

Кристина Диманова с каузата „Донорството за трансплантации” е победител в „Големият избор 2” по БНТ1

Васил с каузата „Легализация на марихуаната” е Номер 1 в интернет

Победител във втория сезон на Големият избор е Кристина Диманова. На второ място е Иво Божков, третото място голямото жури отреди на Васил Харалампиев, а четвъртото на Мартин Костов.

След 30-дневна битка финалистите се изправиха лице в лице с журито. Във вечерта на финала това бяха министър-председателят Бойко Борисов, проф. Боян Биолчев и председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев. Младите лидери отговаряха на въпроси за своята кауза, но също и за обществено-политически теми.

За втори път жена от Ямбол печели престижното състезание за млади лидери. Кристина Диманова е 21-годишна студентка по право в УНСС. Каузата, която тя защитаваше в „Големият избор„, беше „Донорството за трансплантации“.

Наградата за втора поредна година е осигурена от Представителството на Европейската комисия в България, което ще организира и финансира за победителя серия от индивидуални срещи в институциите на ЕС в Брюксел.

Представител на Асоциацията на студентите по социология от Софийския университет връчи награда на Рени Христова, като я включва в делегация от 10 души, които ще пътуват до Ню Йорк за участие в младежката Конференция Национален модел на Обединените нации.

Победител в интернет гласуването стана Васил Харалампиев от Пловдив. 27-годишният студент по политология в ПУ ”Св.П.Хилендарски” защитаваше каузата “Легализация на марихуаната”. Освен онлайн вота, той успя да впечатли с аргументираната си позиция премиера Бойко Борисов, който в началото се обяви за категоричен противник на каузата му.

Големият избор“ осигури на всеки от осемте финалисти личен треньор по лидерство. Най-ценните съвети дадоха журналисти и ПР-специалисти като Максим Бехар, Андрей Райчев и Иван Гарелов.  Жребият на „Големия избор“ реши Джема да получи съвети от журналистката Виза Недякова. Дни преди големия финал Иво попадна в студиото на „Дарик“ радио и беше посъветван лично от Радосвет Радев. Иван Гарелов съветва Ангел; Максим Бехар обучава Кристина. Венелина Гочева съветва Анатоли; Ивайло Лаков обучава Мартин. Емил Кошлуков съветва Рени; Евгений Дайнов обучава Васил.

Последният урок, който участниците получиха, беше от премиера Бойко Борисов. Министър-председателят разговаря с тях и отговаря на въпросите им в продължение на час и половина. Младите лидери бяха съветвани също и от министъра на регионалното развитие – Росен Плевнелиев, кмета на София – Йорданка Фандъкова, председателя на СДС – Мартин Димитров, лидера на „Атака – Волен Сидеров, бившия министър-председател Филип Димитров и от лидера на ДСБ – Иван Костов.