Кулезич аут от Нова, Диков на ръба!

Сашо Диков: Няма да ида при Лора и Галя, до седмица ще е ясно какво става!

Люба Кулезич: Работя в телевизия, която е подложена на натиск!

Сашо Диков все още не е уволнен, въпреки свалянето на предаването му „Дикoff“ от ефира на Нова телевизия, както обяви самата медия в официално съобщение. Журналистът заяви пред „Всеки ден“, че има шансове да остане водещ в същия ефир, като всичко е въпрос на договорка между него и ръководството.

„Това дали ще има предаване и дали съм уволнен, са две различни неща. Следващата седмица ще имам яснота ще продължим ли да си сътрудничим с Нова телевизия, защото по договор имам още една година. Вярвам, че ще си спазят уговорките и ще бъдат коректни с мен, както аз бях към тях“, каза пред „Всеки ден“ Диков. Припомняме, че преди година Сашо имаше изгодна оферта да напусне Нова и да отиде в Би Ти Ви срещу двойно по-висока заплата, но остана лоялен към медията.

Цапнатият телевизионер за момента обаче отрича да се присъединява към екипа на друго от предаванията в програмната схема на частната медия. „Да ставам част от „Комбина“ на Лора Крумова и Галя Щърбева – няма такова нещо. Всичко, което е свързано с бъдещата ми дейност, предстои да се коментира следващата седмица. На този етап каквото и да ви кажа, ще бъде неточно“, заяви още пред „Всеки ден“ бившият мъж на актрисата Аня Пенчева.

Припомняме, че „Дикoff“ е външна продукция на компанията „Телеман“, която стоеше и зад сваленото предаване на Венета Райкова – „Горещо“. Това подсказва, че договорът на Диков не е в частност с Нова тв и не е ясно дали медията е задължена да бъде коректна с водещия, или може да си предоговори условията само с продуцентите му.

Освен „Дикoff“ от ефира на Нова телевизия беше свалено и „На светло с Люба Кулезич“. Официалната причина, която бе изтъкната за премахването на предаванията, е реорганизация на публицистичната програма на медията, идеята е всички те да бъдат вътрешна продукция. По този начин ще излизат далеч по-евтино на медията.

Чувствам облекчение, че няма да ми се налага известно време да слушам това, че съм станала мека, а хората по улиците да ми казват „Режи им главите!“

Това каза пред Клуб Z Люба Кулезич ден след като Нова телевизия съобщи, че няма да поднови договорите за новия сезон с външните продукции с нея и колегата й Сашо Диков.

Тяхното официално оправдание е, че за тях е важно да инвестират в шоу програмите в прайм-тайма и че публицистиката не е нещо, в което трябва да се инвестира като външна продукция, каза Кулезич. Според нея обаче това е опит за контрол изцяло над редакционната политика на телевизията.

От една година и половина пред моето и на Сашо Диков предавания виси надписът, че предаването е външна продукция и мненията, изказани в него, не съвпадат с мнението на Нова телевизия… защото работя в телевизия, която е подложена на натиск, също както и всички останали български медии… Такъв надпис показва, че телевизията се страхува, има проблеми с изказани мнения… Това обяснява и много други неща, коментира Люба Кулезич.

Що се отнася до рейтингите тя заяви: Никога не е било това в българските електронни медии, всяка телевизия да си има рейтингова агенция и всяка да дава за своята телевизия най-високите резултати и най-ниските за съперника. Общият рейтинг стана 138%. Така не можеш да разбереш кой кой е, къде е, какъв му е опитът, какви са му постиженията, какви са му недостатъците. Това не е възможно.

Говорим за деградация на цялата медийна среда и не мисля, че който и да било може в случая да прави каквото и да било изключение, заключи тв водещата.

Според Кулезич в момента се прави опит предизборно да се сложи „редакционна юзда на мнения, на думи, на поведение“.

Това е редакционен контрол, а външните продукции дори не са в телевизията физически, допълни тя.

На мястото на Люба Кулезич в събота и неделя сутринта пък ще се излъчва удължения сутрешен блок „Събуди се“ с журналистката Мира Иванова – от 8 до 11 часа. В него своя рубрика има Диана Найденова, ще бъдат привлечени и други знакови лица. Според източник на „Всеки ден“, на Люба Кулезич е било предложено да има своя рубрика в блока, но тя категорично отказала и настоявала за самостоятелно предаване. От Нова умуват какво да й предложат, но най-вероятно ще се разделят с нея. Кулезич очевидно е подозирала този развой, защото неотдавна е разпуснала екипа си с уговорката, че не е ясно дали наесен ще са отново заедно.

Инфо: Агенция КРОСС, VsekiDen.com