Кулезич: Сидеров се превръща в политически прокажник

Сидеров е просто актьор в събития, подготвяни от други, смята още тя

Бивш шпионин – зам.-председател на фондацията на Петър Стоянов

В студиото на „Свободна зона” наистина стана горещо. Не заради топлото време навън, а заради гостите на Георги КоритаровЛюба Кулезич, политологът Иво Маев и темите, които те коментираха в ефира на ТВ+. Някои от нещата, които казаха буквално потресоха водещия на публичистичното предаване.

В началото на разговора Коритаров зададе посока на дискусията, насочвайки я към аналитичната журналистика и доколко медиите са фактор в ситуации като тази, която се случи миналия петък между привърженици на ПП „Атака” и мюсюлмани в центъра на София.

„Дойде момент, в който метаморфозите на Сидеров станаха много, за да можем да прогнозираме само едно зло. Той играе ролята на своеобразен детонатор, който показва, че има много проблеми, на които не се обръща достатъчно внимание”, каза Кулезич, добавяйки, че това са прояви на един болен организъм, за който е полезно да се вдигне температурата много сериозно, за да бъде забелязан и излекуван. „Може би това е опит „Атака” да се справи с политическото си безвремие, в което е изпаднала, но преувеличението измества истинската диагноза на проблема, за да се превърне Сидеров в политически прокажник”, заяви в ефира на ТВ+ още журналистката.

Политологът Иво Маев също отговори на въпроса за присъствието на аналитичната журналистика в българското медийно пространство. „Има основание този тип журналистика да търси територия на своето съществуване при обяснението на проблема с опитите за насаждане на етническо напрежение. Ако погледнете решението, подписано от съдия Стефан Грозев, с което е регистрирано последното мюфтийство, Вие г-н Коритаров, ще остането удивен. То е било отхвърлено, а после прието, позовано на Шириатското право и това е било достатъчно основание за регистрацията му. За мен това е скандално!”, каза политологът, Кулезич добави, че тази тема не е била достатъчно добре застъпен информационен повод в българските медии.

На друг скандал, потънал в информационно затъмнение, политологът Маев също обърна особено внимание в студиото на „Свободна зона” – Фондацията на бившия президент Петър Стоянов и най-вече нейният изпълнителен директор Стамен Станчев, който бе арестуван в Румъния за шпионаж.

„Този човек е свързан с фигурата на Марк Рич (американски милиардер, който 18 години се крие от американското правосъдие заради тъмните си сделки с държави, на които САЩ са били или все още са наложили търговско ембарго), чиято амнистия бе подписана от президента Клинтън. Този въпрос минава безпроблемно и изобщо не се говори за него. Говорихме повече за обира в дома на Стоянов (на 25ти май докато Петър Стоянов обявява във Виена старта на оглавяваната от него европейска фондация „Център за глобален диалог и сътрудничество“, софийското му жилище бива изтарашено), отколкото за това”, подчерта Маев.

Люба Кулезич коментира това така: „Не знам как Стамен Станчев е напуснал затвора. Започвам да мисля, че може би обирът в дома на Стоянов е направен заради това да се отвлече вниманието в друга посока. Защо, от друга страна, владика Николай заплашва Волен Сидеров с отлъчване от българската църква? Това говори, че зад цялата тази история са замесени съвсем други фактори и вдъхновителят не е Сидеров”.

Зрителите на ТВ+ могат да гледат бившия президент Петър Стоянов в понеделник (30ти май) в сутрешния блок на медията „Денят”, след 08:30 часа. Стоянов отговаря на неудобните въпроси на Станислава Иванчева в едно детайлно интервю за личната и бизнес сфера от живота си.

Видео от предаването: