Легендарните групи „Омега“ и „Любе“ чакат ред при Слави Трифонов


„Шоуто на Слави“ на 9 и 10 май:

ЛЮБЭ   – Понеделник, 9 май 2011 г.

В понеделник в шоуто – най-известната руска група ЛЮБЭ!

Любэ е рок група от Русия, чиято музика хармонично смесва елементи от рокендрол, руска фолклорна музика, военна музика и елементи от рапа. Групата е основана през 1989 година и досега има издадени 16 албума.

Видео запис от предаването ще откриете тук

Омега   – Вторник, 10 май 2011 г.

Омега е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Ласло Бенкьо –клавишни, вокал, Янош Кобор – ритъм китара и вокал и Джозеф Лаукс.

Първоначално Омега свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 в групата се включват Тамаш Михай – бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Джозеф Лаукс и Габор Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация „Локомотив ГТ“. Към Омега се присъединява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.

През 1969 групата издава и първия си албум с авторски песни 10 000 lépés (10 000 стъпки). В него е включена и най-известната песен на Омега „Gyöngyhajú lány („Момичето с бисерните коси)“, особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Скорпиънс в песента „White Dove“, която се превръща и в един от най-големите хитове на немските рок величия. В български вариант мелодията звучи и в популярния поп фолк казармен химн „Батальонът се строява“.

Омега имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски, към които и до днес продължават да се добавят нови заглавия.

Видео запис от предаването ще откриете тук

 
По темата: