Лесно ли е да си PR и какво означава това? TV+ разяснява!

Кризата повиши очакванията към PR в България

Гост в предаването на Спасиана Кирилова „На плюс” по TV+ гост бе Асен Асенов, съпредседател на Българска конфедерация за връзки с обществеността и хоноруван асистент в УНСС. В студиото при Кирилова той разясни, че тази година чрез събитието целта е да се допринесе с нещо полезно за всички, свързани с PR професията, добавяйки:

„Искаме да започнем процеса на саморегулация между образование, бизнес и неправителствен сектор”.

„В България PR е твърде млада професия. Първите PR-и в страната бяха бивши журналисти. Кратката история на професията води до проблем с репутацията й. В добавка към това, професията е отворена и в нея могат да се появят случайни хора, които да направят име, свързвайки се с PR, но без да имат много общо със същността й. От друга страна, трябва да се отбележи, че българските PR професионалисти по нищо не отстъпват на колегите си в чужбина”, разясни Асенов.

По думите му в страната корпоративният сегмент в тази професия се развива много по-бързо, заради чуждестранните бизнесмени, които градят бизнеса си в България.

Въпреки това, обаче, все още съществувало разбирането, че PR специалистът може да бъде „привикан”, за да „направи малко имидж” или „да лъсне леко репутация”.

PR специалистът подчерта, че в условията на криза, очакванията към колегите му се повишавали, заради липсата на средства за перата „реклама” и „имиджмейкинг”.

По отношение на предстоящите местни и президентски избори и мнението в медиите, че предизборните кампании вече започнали, Асен Асенов сподели:

„Политическият PR е малко по-различен от всички други, които се развиват в България. Той е все още кампанийно-стихиен. Много малко политици работят със стратегии за по-дългосрочно изграждане на репутация и комуникация с членовете на партията си и своите избиратели. Не виждам особени причини да се говори за започване на кампаниите за изборите отсега, освен че се спрягат някои имена. На есен ще имаме особен бум”.

PR специалистът и блогър Александър Кръстев пък си поговори с водещите Стаси и Злати от сутрешния блок за българското образование по PR. Той е на мнение, че за да се занимаваш с тази професия, трябва наистина да имаш определен тип знания.

„Разбирането, че всеки може да стане PR в България, доста сериозно пречи на професионалистите. Модно е да се опитваш да си PR в момента, но да си PR е нещо много по-различно и изисква много повече умения”, каза още той.