„Ловци на храна“ с Андре Токев и Събин Ранков от bTV

Chef Андре Токев и Събин Ранков стават „Ловци на храна” – скоро по bTV

Chef Андре Токев и Събин Ранков ще влязат в ролята на „Ловци на храна”, за да изкушат зрителите на bTV с любопитни кулинарни пътешествия из цяла България. Двамата готвачи от MasterChef ще посетят различни региони в страната в търсене на традиционните продукти, вкусове, рецепти и природни богатства. Гостоприемните им домакини ще ги посрещат в своите домове, за да им покажат месните деликатеси, технологии за производство и начини за приготвяне на всекидневни ястия, а гостите ще предлагат гурме прочита на професионалния готвач.

В забавните пътувания на „Ловци на храна” зрителите ще видят любопитен сблъсък между домашно приготвената кухня и гурме кулинарията, богатите възможности на земеделието и животновъдството, както и добрите примери на производителите в България.

Двамата водещи ще имат специални роли в предаването. Енциклопедикът на кулинарията Андре Токев ще поставя темата на предстоящото пътешествие из страната и ще запознава зрителите на bTV с местните жители и вкусове. Колоритният Събин ще асистира на Chef Токев при набавянето на спицифични продукти и ще представя в детайл производствените процеси в региона.

Екипът на „Ловци на храна” ще предложи на зрителите на bTV забавено предаване с любопитни истории, което ще осъществи директна връзка между гуруто в кулинарията Андре Токев и обикновените хора, за да разкрият заедно интересните традиции в националната кухня и да обменят познания за добрия вкус.

В студиото на „Преди обед” по bTV Chef Андре Токев сподели, че чрез „Ловци на вкусове” българите ще научат много любопитни факти от историята на страната и развитието на кулинарията ни през вековете. Самият той призна, че с всяко пътуване опознава нови чудеса на страната и то през нова перспектива. Професионалният готвач даде редица примери за това, че традиционните вкусове на родината ни по нищо не отстъпват на тези в световните гурме столици и това дава неограничени възможности за реклама на държавата в аспекта на неразвития до сега кулинарен туризъм.

Интересен е фактът, че в разкопките на древните селища около Плиска и Преслав, сред останките от посудата, са открити множество черупки от охлюви. Това води изследователите до заключението, че предците ни са хапвали популярното във Франция блюдо много по-рано от западноевропейците. Единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа подчерта, че траките, обитавали нашите земи, всъщност са първоизточниците на винарството, земеделието, скотовъдството и лова, с които днес се славят южните ни съседи. Андре сравни и традиционната шопска салата, която при своето създаване около 1956 година е съдържала репички и чорбаджийски чушки, с популярната „Цезар”, създадена преди близо 80 години.

Помощникът на Chef Токев – Събин Ранков, разказа, че кулинарните им пътешествия са придружени с много забавления, удоволствия за сетивата и срещи с колоритни българи, които на драго сърце споделят трапезата и рецептите си. Една от най-впечатляващите гледки за готвача е била „коледната украса” от сушени еленски бутове, разположена на цели 500 квадратни метра. Той призна, че срещу глоба от 100 кебапчета се е „скатал” за няколко часа в автентичен хоремаг, потапяйки се в атмосферата на „банкетната култура”. И въпреки, че веднъж е объркал пътя, се е гощавал с традиционните пити на различни градове и села.

Какво още разказаха Андре Токев и Събин Ранков пред Деси и Сашо, можете да видите ТУК.