Люба Кулезич поема ТВ7, телевизията остава без лиценз

Съветът за електронни медии реши да отнеме лиценза на телевизиите ТВ7, Нюз 7 и детския канал „Супер 7“. За това гласуваха четирима от общо петима членове на медийния регулатор.

Предложението беше на Бетина Жотева, а председателят на съвета Мария Стоянова мотивира гласуваното от СЕМ решение така: Нека да не забравяме, че нашата дейност е да осъществим възможност за една справедлива конкурентна среда в България и ние не можем да кажем, че в случая това е гарантирано по този начин при положение, че имаме един играч, който играе с реклами, които са нови за сметка на съдържание, което пък е старо. В сравнение с други играчи на този малък и труден телевизионен пазар в България, които инвестират средства в нови програми, в нова продукция.

„От една страна имаме започнала процедура по обявяване на несъстоятелност. От друга и ТВ7 и NEWS7 дължат 10 000 лева лицензионни такси, а Би Би Ти – 7500 лева“, обясни Стоянова.

Против е гласувал Иво Атанасов. „За мен решението е прибързано. Казусът ТВ7 е объркан и СЕМ трябваше процедурно да е сигурен, че постъпва правилно. Не е спазен медийния закон, според който лиценз се отнема при две поредни имуществени санкции за едно и също нарушение на Закона за радиото и телевизията“, каза Атанасов.

„Тези медии ще трябва да спрат да излъчват веднага след документалното оформяне на днешното решение, тъй като то е с прието с предварително изпълнение“, коментира пред OFFNews председателят на медийния регулатор Мария Стоянова.

В същото време по каналите тръгнаха реклами за завръщане, за което писахме преди дни. Във форумите се коментира, че от 12 септември телевизиите се поемат от Люба Кулезич, като заплати на служителите ще се плащат през външен продуцент. Вижте с очите си как ТВ7 обещава да се завърне:

Частично по инфо на БНР