Любен Дилов: Гогол не е интернет търсачка! (+видео)

Янка Рупкина обидена на президента

На 24 май (вторник) специални гости в „Шоуто на Иван и Андрей”, посветено на българската просвета, култура и писменост бяха Спаска Митрова, Божидар Димитров, Любен Дилов и Янка Рупкина.

„Повечето български празници са свързани с кръв, а 24 май е единственият, който е свързан с нещо светло!” – заяви Любен Дилов.

„Тази азбука е българска, а не славянска. Старобългарската азбука е създадена в Бълагария и на нея са писали и румънци, и руснаци.” – разясни проф. Димитров. „В Македония имат големи икони, на които пише „Кирил и Методий – български просветители от Преслав 9 век”, като прилагателното „български” е изтрито, замазано с блажна боя или скрито с лепенки.

Спаска Митрова честити празника на всички българи. „В Македония по същия начин се празнува 24 май, само разликата е, че те са македонци, а не българи!” – обясни тя иронично.

Относно последните бунтарски изпълнения на Волен Сидеров и партия „Атака”, Любен Дилов се изказа по следния начин: „Ако смяташ, че джамиите са много, строй църкви, а не разтурвай джамиите, защото това до нищо не води. Мисля, че всичко това е подчинено на предстоящите избори. Неслучайно Волен направи няколко скандала, все на църковни празници!”.

Божидар Димитров сподели, че по примера на Любен Дилов сега строи пет църкви по морето.

Оказа се, че Спаска е била пред джамията с хората от „Атака”. Протестът бил да се свали високоговорителят на мюсюлманите. В началото тръгнали с мирен митинг. „Когато пристигнахме, те вече бяха подготвени, но не за молитва, а за бой!” – обясни Спаска.

Според проф. Димитров проблемът е решим без бой и манифестации. Просто е трябвало мюезинът да бъде помолен да намали малко децибелите, за да не дразни чувствата на другите хора.

Гостите се върнаха на темата за 24 май. По повод празника Любен Дилов сподели, че не намира младите хора за неграмотни, а според него те просто имат нов начин на комуникация. Той се пошегува, че е важно да убедим подрастващото поколение, че Гогол не е интернет търсачка.

„Езикът се стреми да се върне към онова, което добрият Господ Бог е разделил едно време –  общ език, световен, единен! Глобализира се светът!” – е мнението на критика.

Любен Дилов по-скоро се вбесява от употребата на русизми в българския език. Поради факта, че българите сме малък народ, Дилов счита, че определено се изискват специални усилия, за да запазим собствените си език и култура.

Проф. Димитров обясни, че в българския език присъстват множество чуждици, като например думата „цървул”, която идва от латинското „сервул” – обувка на роб.

На въпрос има ли значение как говорят политиците, бившият министър без портфейл, отговатящ за българите в чужбина, посъветва политиците с доза самоирония да не използват в публичната реч думи и изрази като „шибан народ” и „шибаняци”.

Любен Дилов похвали като един от най-добре говорещите български език политици Лютви Местан.

Г-жа Рупкина обаче е забелязала, че днешните деца по-малко четат книги, а преди много са посещавали библиотеките. Причина за това е и появата на телевизията и интернета. Според нея родителите и учителите трябва да насочват децата към повече четене.

За положението си в момента Спаска Митрова сподели: „Сузана вече си е при мен и си е спокойна!”. Сръбският баща на детето продължава да обжалва решението на съда. „В целия свят няма такъв случай – да бъде майката два пъти осъдена, за това, че не е позволила на бащата свиждане в къщата на нейните родители!” – възмутена бе Митрова. „Аз бях като пример в Македония, че ако някой се обяви за българин, ще приключи като Спаска Митрова!” – обясни още тя.

Янка Рупкина пък с усмивка сподели: „Аз съм доволна, че моят народ ме обича и ми е леко на душата!”. Коментарът на народната певица за това, че не е получила орден „Стара планина” от президента Георги Първанов бе: „Аз съм вече 50 години на сцена и мисля, че съм заслужила, но ако трябва да ми се даде, ако не трябва – да не ми се дава! Разбира се, че ме обижда това, защото от моя гръб и на моите колеги е паднала много пот, за да представяме страната навън. Дано да доживея и аз да получа някаква награда! Освен да поискам някъде убежище..”.

Изключителният глас на Българи завърши тържествено предаването с изпълнението си на българска народна родопска песен.

***

На 25 май (сряда) очаквайте Есил Дюран и съпруга й Боби. Есил ще пее на живо с група „ТЕ” песента на Милко Калайджиев „За да те забравя” в джаз вариант. Певицата ще промотира и най-новата си песен и клип. Освен това Есил ще представи парфюма с нейното име, който излиза на пазара. Не пропускайте и най-доброто от първия сезон на сериала „Всички обичат Иван и Андрей”.

На 26 май (четвъртък) в „Шоуто на Иван и Андрей” Папа Жан, Ицо Петрофф и Валентин Бинчев ще коментират най-актуалните събития у нас – политически и обществени. Как изглежда България през погледа на хората на изкуството?

Снимка: Явор Иванов

Шоуто на Иван и Андрей 24.05.2011 (част 1/2)

Шоуто на Иван и Андрей 24.05.2011 (част 2/2)