Мария Стоянова шеф на СЕМ вместо Георги Лозанов

Мария Стоянова беше избрана за председател на Съветът за електронни медии (СЕМ) на извънредно заседание на регулатора на 9 май, съобщи БНР. Тя беше предложена от Бетина Жотева и София Владимирова.

„За“ Стоянова да поеме поста гласуваха 4-ма от членовете на СЕМ. Против беше единствено Иво Атанасов.

От началото на април Мария Стоянова е изпълняваща длъжността председател на регулатора, а от края на март тя заместваше бившия председател на СЕМ Георги Лозанов. Той подаде оставка в края на февруари, несъгласен с регистрацията на телевизия „ПИК“, но до гласуването й от останалите членове на СЕМ така и не се стигна.

Стоянова е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници (ERGA) и член на СЕМ. Започва кариера си през 1995 г. в „Дарик радио“. Три години по-късно, паралелно с обучението си в Европейската журналистическа академия в Австрия, работи като кореспондент на „Дарик радио“ от Австрия.

В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел. Стоянова специализира „Връзки с обществеността“ в най-големия европейски автомобилен концерн „Фолксваген“. Тя има множество практики в германски и австрийски медии.

През август 2003 г. се присъединява към екипа на БНТ, а през февруари 2004 г. оглавява кореспондентския пункт на националната телевизия в Берлин. В продължение на 8 години и половина тя следи, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.

Автор е на 7 документални филма по външнополитически теми. Член на журито на 17-ото издание на международния кинофестивал в Хамбург.

Източник: dnevnik/bnr.bg/СБЖ

 
По темата: , ,