Бляскав концерт „Европа пее“ директно от Виена

„Европа пее” в ефира на БНТ и БНР

В Деня на Европа – 9 май – Българската национална телевизия и Българското национално радио ще излъчат на живо концерта „Европа пее”. Събитието обединява най-добрите хорове от Европа и ще се състои на грандиозна открита сцена на площада пред виенското Кметство (Rathausplatz). България ще бъде представена от Смесения хор на Българското национално радио с диригент Драгомир Йосифов. Шоуто започва точно в 22:20 часа българско време.

Музикалният проект „Европа пее“ е копродукция на Евровизия. Концертът ще поведе зрителите на вълнуващо пътуване из Европа и ще покаже културното многообразие с изпълненията на музиканти от осем държави – Австрия, България, Германия, Хърватия, Литва, Латвия, Финландия и Франция.

Концертът ще поведе зрителите на вълнуващо пътуване из Европа, чрез нейните песни, пейзажи и хора. Всеки от участващите хорове ще представи по едно индивидуално музикално изпълнение, придружено от видеовизитка на съответната страна, а след това ще остане на сцената за общи изпълнения. Накрая всички ще запеят заедно на големия финал.

Програмата на събитието е посветена на темата „100 години от европейската история“. Тя е предимно класическа, но включва и произведения на фолклорна основа, джаз и популярна музика. Българският хор ще изпее „Вранеят се врани конье” от Любомир Пипков.

Ключов момент е общото изпълнение на европейския химн – „Одата на радостта” от Бетовен, в което ще се включи както публиката на площада във Виена, така и по видеовръзка – хор от латвийската столица Рига – Европейска столица на културата 2014. В годината, в която светът отбелязва сто години от избухването на Първата световна война, общото музикално изпълнение ще символизира единството между народите в Европа.

В годината, в която светът чества сто години от избухването на Първата световна война, такова общо изпълнение от цяла Европа носи дълбоко символно значение.

В концерта ще участва симфоничният оркестър на Австрийската радио и телевизия ORF, както и световно известният австрийски хор „Арнолд Шьонберг”. Хоровете ще изпеят заедно произведения от Верди, Моцарт и Малер. С това ще се даде началото на престижните „Виенски фестивални седмици”.

Всеки от хоровете ще представи по едно индивидуално музикално изпълнение, придружено от видеовизитка на съответната страна. Смесеният хор на БНР ще изпълни творбата „Вранеят се врани конье” от Любомир Пипков.

Гледайте на живо „Европа пее” на 9 май от 22:20 часа по БНТ1 и БНТ Свят!