Мая Нешкова пее с филхармонията в НДК – творчески завой!?

Мая Нешкова и Кирил Икономов с голям концерт в зала 1 на НДК на 17 май 2011

Обичаната певица Мая Нешкова излиза отново на голямата сцена в зала 1 на НДК на 17 май 2011 от 19 ч.

На грандиозния благотворителния спектакъл „За да има живот” ще видим изпълнителката на хитовете „Честит рожден ден”, „Конче вихрогонче” и „Щастие с пари не се купува” в съвсем различна светлина.

За първи път тя ще пее не с музикантите от легендарния си оркестър „Благоевград”, а със Софийската филхармония. Звездата ще представи някои от най-популярните си песни в симфонични оркестрации, но и ще изпълни премиерно няколко нови парчета, с които ще загатне за новия етап в развитието на кариерата си. С тях ще се опита да даде надежда на жените, пострадали от рака на гърдата, а част от приходите от спектакъла ще бъдат заделени и за тяхното медицинско лечение.

Една от новите пиеси – „Ден” по стихове на Жива Кюлджиева, Мая Нешкова ще изпълни в трио с оперните певци Зорница Дамянова – сопран и Марио Николов – тенор, които са солисти на Музикалния театър „Стефан Македонски”.
Общо 150 музиканти ще се качат на голямата сцена в НДК, за да представят симфоничната музика на композитора акад. Кирил Икономов. Досега той бе познат предимно като съпруг на Мая Нешкова и майстор на шлагери, но с предстоящата програма дава много сериозна заявка за запазено място сред композиторите класици в българската музика.

Освен неговата половинка, която ще направи мини-рецитал, симфоничните композиции на Маестрото ще бъдат изпълнени от Софийска филхармония под диригентството на Кирил Ламбов и Хорова капела „Светослав Обретенов”.

Вокална група от Ваня Теохарова и Лика Ешкенази ще подкрепят изпълненията на инструменталните солисти – Минко Ламбов – пиано и Иван Христов – тромпет.

Концертът е част от програмата на 16-я салон на изкуствата в НДК, а негов консултант е проф. Емил Янев. Билетите са на цени от 30 до 100 лв. и могат да бъдат закупени от касите в НДК, зала България и на сайта ticketstream.bg по интернет.
На 1 май Мая Нешкова имаше троен празник – освен рождния си ден, тя отбеляза и своя имен ден. Най-близките й обаче честитиха и семейния й празник – 33 години брак с Кирил Икономов.

Двамата са се оженили на пикник край Благоевград и решили и тази година да заведат роднини и приятели на софра из поляните на Витоша. Заради дъждовното време купонът останал в домашни условия. Близначките на певицата и композитора Йоана и Весела сами измайсторили празничната торта, с която музикалното семейство черпи за трите повода. Тийнейджърките завършват първи курс в Музикалното училище „Любомир Пипков” и няма да се включат в грандиозния концерт на известните си родители на 17 май, макар да имат своя първи хит „Училище любимо”. Ученичките усвояват  ударни инструменти при Мария Палиева и се стягат за първите си големи изпитни продукции, но все пак ще уважат с присъствието си премиерата на симфоничния спектакъл „За да има живот”.

КИРИЛ ИКОНОМОВ – БИОГРАФИЯ

Кирил Икономов е роден на 10 май 1954 г. в село Мосомище, Гоцеделчевско. Прозореца към света на музиката му отварят с прекрасните си песни неговата майка Дафинка и баща му Иван Икономов, който от малък пее в църковния хор.

Кирил Икономов се радва на пълна подкрепа от семейството си. Изпратен е в София, където завършва музикалното си образование. Академичната подготовка не му е достатъчна – учи тромпет при Русан Атев, проф. Карпаров и проф. Карел Стари. Специализира хорово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и оркестрово дирижиране при проф. Емил Янев. Минава през Музикалния театър “Стефан Македонски”, нощните барове на София и оркестър “Обектив” към Концертна дирекция. Жанровото му професионално ориентиране го отвежда в Биг бенда на Софийския цирк – “Оптимисти”, под диригентството на Дарко Секеларев и Гого Бакърджиев. През 1978 основава оркестър “Благоевград”, с който работи 20 години. Солисти в неговия оркестър са били Емил Димитров, Йорданка Христова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Доника Венкова и много други звезди на българската естрада. Неизменен солист е Мая Нешкова, с която заедно създават хитове – емблема за попмузика с национално звучене: „Конче вихрогонче”, „Слънчева обич”, „Китка за обич”, „Щастие с пари не се купува”, „Храмът”, „Честит рожден ден”, „Обичам те”, „Пей, сърце” и други. Многохилядни тиражи на неговата авторска музика – 7 албума, между които един двоен и един троен, и десетки сингли, излизат на пазара.

Има над 4000 концерта изнесени в България и чужбина, голяма част от които са в най-престижните зали и стадиони на страната. Носител на „Гран при” Улан Батор 1987 г. за най-добър гост диригент, а Мая Нешкова взема „Гран при” за изпълнение по негова музика. „Гран при” Филиграни 2006 г. за песен и „Гран при” за цялостно творчество – Македония. Юбилейният му концерт през 2005 г. предизвиква изключителен интерес от всички телевизии в България (излъчен е над 100 пъти). А песента за неговата майка, проектите „Опълченци” и „Генералите също плачат” излизат от рамките на страната. За тях Кирил Икономов и Мая Нешкова са отличени със специална награда на Международния кинофестивал в Москва. Носител на много международни награди и отличия, между които руските ордени „Достойнство” и „65 години от Победата над Германия във Великата Отечествена война”.

Виден общественик и общински съветник в Благоевград, през 1991 г. със съпругата си построяват църквата „Успение Богородично” в местността Бачиново, Благоевград. По негова инициатива и съдействие се построява училище „Свети Климент Охридски” – Благоевград. Семейството му активно се включва в помощ на деца в неравностойно положение. От 2002 се премества в София. Член на Настоятелството на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”. Председател на настоятелството на Академия за телевизия, кино и интернет комуникации; Председател на Европейската агенция за защита на изпълнителски, авторски и продуцентски права; Член на Евразийската академия – Москва; Доктор на Института за социални и политически анализи.

Кирил Икономов е женен за Мая Нешкова и баща на близначките Весела и Йоана – записали вече своя първи хит „Училище любимо”. Децата изучават ударни инструменти в класа на Искра Палиева в Музикалното училище „Любомир Пипков”.

На 17 май 2011 в зала 1 на НДК ще се състои вторият му авторски симфоничен концерт „За да има живот”, представен от Софийска филхармония, Хорова капела „Светослав Обретенов” и солисти Мая Нешкова, Зорница Дамянова, Марио Николов, Минко Ламбов и други; диригент Кирил Ламбов. Концертът е в подкрепа на борбата с рака на гърдата и фондация „Утре за всеки”.

Предстоят премиери на оперетата „Пей, сърце” и мюзикъла „Шехеразада”.

Снимки: Огнян Панов

 
По темата: