Майкъл Шийн в „Специални отношения“ (2010) по БНТ – видео

Акценти от седмичния бюлетин за филмовата програма на БНТ от 5.08. до 11.08.2012 г.

 

ПОНЕДЕЛНИК – 5.08.2013

21.00 – ДЕТЕКТИВКАТА /Италия/ – 16 х 55 мин.

14 еп – Стая 222: Микеле и децата са в къщата на Киара на езерото. Лиза споделя подозренията си за Спина с Джордано и Фарнезе. Фарнезе ги отхвърля като несъстоятелни. Грация, на която Нани беше казал за диска, впоследствие откраднат от дома на Лиза, се чуди защо я изолират. Лиза я обвинява, че е казала за диска на Спина. Той отхвърля подозренията  на Грация и твърди, че са глупости. В хотел е извършено убийство. Жертвата е професор по икономика. Оказва се, че е бил застрелян от съпругата на французина и любовника й. Спина е намерен мъртъв. Самоубийство? Нани и Лиза отиват в дома й. Микеле се връща неочаквано и ги заварва в интимна поза…

 

ВТОРНИК – 6.08.2013

21.05 – ДЕТЕКТИВКАТА /Италия/ – 16 х 55 мин.

15 еп – Злощастните любовници: Микеле е заварил нани в дома им заедно с лиза и си мисли, че му е изневерила. Той се сърди, а Лиза е безсилна да го убеди в противното. Състоянието му се влошава. Главата го боли постоянно. Децата – Джакомо и Чеко също не издържат вече в къщата край езерото и се промъкват в колата на Лиза. Лудовика излиза с кучето на разходка и я отвличат. Изследванията показват, че Спина е бил убит. Лиза споделя с Джордано за съмненията си за Фарнезе. Той се отказва от следствието. Случаят Паренте е възобновен. Намерени са убити двама души – мъж и жена. Убиецът ги е изненадал по време на секс. Оказва се, че са били любовници – жената е строителен инженер, а той – работник. Следствието води до строеж, където са намерени антични мозайки от патрицианска вила. Ако откритието беше станало известно, строежът щеше да бъде спрян. Лоренцо започва да следи Фарнезе и присъства, когато убиецът го застрелва.

 

СРЯДА – 7.08.2013

21.05 – ДЕТЕКТИВКАТА /Италия/ – 16 х 55 мин.

16 еп – последен – Павилионът за сладолед: Фарнезе сътрудничи на разследването. Той дава на Лиза и Джордано папка, уличаваща изпълнителния директор на Кредитплюс Иполити. От своя страна Лиза и Микеле търсят Лудовика. Мъж им се обажда и нарежда да не правят нищо 24 часа. Лиза дава на Грация записа, като я заклева да не казва на никого. Но Грация споделя с Нани и той пристига навреме, за да хванат Иполити и да спасят Лудовика. Другият случай с който се занимават е пребита жена. Оказва се, че тя замесена в трафик на крадени вещи. С помощта на нелегални имигранти, които работят за нея и съдружника й. Именно той е виновникът, защото иска да се намеси в трафик на наркотици. Микеле най-сетне се оперира и то успешно. Нани обича Лиза и се премества. Лиза, която иска да напусне, накрая си остава в полицията

 

ПЕТЪК –  9.08.2013

18.45 –  ЛЕГЕНДА ЗА БАНДИТА И ШАМПИОНА /Италия, 2010 г./ – 4 х 50

LA LEGGENDA DEL BANDITO E DE

Сценарист: Андреа Пургатори, Дебора Алеси. Режисьор: Лодовико Гаспарини. Оператор: Карло МарияМонтуори. Композитор: Паоло Вивалди. В ролите: Джузепе Фиорело, Симоне Гандолфо, Рафаела Реа, Сара Маестри, Джузепе Ло Консоле, гаетано Ароника, паоло Пиеробон, Ана Феруцо и др.

Гледай сериала онлайн

По книгата на Марко Вентура „Шампионът и бандитът”.

1 еп – Началото на 20-и век. Санте и Костанте са бедни момчета, които мечтаят да станат колоездачи. Но трудният живот ги кара да крадат, за да помагат на семействата си. Годините минават. Костанте усилено тренира, докато Санте продължава да краде и многократно влиза в затвора. И двамата харесват Мела – приятелка от детството.

 

21.00 – „БАЩИТЕ”/ Франция, 1983г./ – 90мин.

Реж. Франсис Вебер, В ролите – Жерар Депардийо, Пиер Ришар, Корин Шарби, Марица Оливарес и др.

16-годишният Тристан бяга от къщи. Разтревожената му майка Кристин няма доверие на полицията, затова решава да прати стария си приятел Люка (Жерар Депардийо) да го търси, като го лъже, че Тристан е негов син. Въпреки това Люка не проявява особено желание да издирва хлапака, затова Кристин прилага същия номер и на друг свой отдавнашен познат – Франсоа Пиньон (Пиер Ришар). Само че неочаквано и двамата се втурват да търсят момчето, като всеки от тях си мисли, че именно той е баща му.

 

Субтитри.

 

23.45 – СПЕЦИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ /Великобритания, САЩ, 2010 г./ – 88,17

THE SPECIAL RELATIONSHIP

Сценарист: Питър Морган. Режисьор: Ричард Лонкрейн. Оператор: Бари Акройд, Музика: Александър Депла. В ролите: Майкъл Шийн, Денис Куейд, Марк Риуфо, Марк Бейзли, Хелън Маккрори, Хоуп Дейвис и др.

Гледай видео анонс онлайн

През 1992 г. младият Тони Блеър посещава Вашингтон, където се запознава с промените, които Бил Клинтън предприема в политиката си и в облика на своята Демократическа партия. Той е много впечатлен. Две години по-късно Блеър е поканен в Белия дом като лидер на Лейбъристите, който ще бъде избран за премиер на Великобритания. Между двамата мъже – Клинтън и Блеър, се установяват приятелски отношения, които стигат по-далеч от условностите на политиката. Клинтън подкрепя Блеър при разрешаването на конфликта в Северна Ирландия и мирните преговори с Шин Фейн и ИРА. После идва аферата на Клинтън с Моника Люински и сега е ред на Блеър да подкрепи Клинтън. Оказва се обаче, че Клинтън е излъгал за отношенията си със стажантката. Започва кризата в Косово и етническото прочистване, извършвано от Милошевич. Блеър настоява за въздушни удари на НАТО. Ударите са факт, но Милошевич не спира кръвопролитията. Блеър настоява за сухопътна операция, но Клинтън отказва. Разгаря се скандалът с Моника Люински. Клинтън не желае да изпраща американски войски в Косово. Разярен, Блеър напада Клинтън в речта си в Чикаго. Все пак Русия се намесва и Милошевич отстъпва. Косово е под опеката на НАТО и на място е изпратен умиротворителен корпус. Между двамата лидери се появява известна горчивина. Буш е избран за президент, а Хилари – за сенатор. Блеър поддържа приятелски отношения и с Буш.

2 номинации за „Златен глобус”, номинация за БАФТА, 5 номинации за „Еми” и др.

Субтитри

 

СЪБОТА – 10.08.2013

 

09.00 – АНГЕЛИ ПРИЯТЕЛИ /Италия, 2009 г./ – 52 х 13 мин. – анимация

ANGELS & FRIENDS

5 еп.Правилата на играта: Ангелът Сладка и дяволицата Кабале отговарят за момчето Едуард. При игра на карти, Кабале мами в полза на Едуард и той взема залога. Но Чарлз е заложил парите, които баща му е заделил за черни дни. Сладка трябва да подтикне Едуард да върне парите, а не да си купува мотор. Но правилата не важат за Кабале…

6 еп.Защита: Преподавателите и в ангелското и в дяволското училище отиват да докладват за напредъка на учениците на другите нива. Учениците остават сами и това е повод за битки между дяволи и ангели. Раф и Селфис се оказват на едно много особено място…

 

09.30 – Лятна киноваканция: ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО /България, 1980 г/ – 20 епизода

По произведението на Ран Босилек. Сценарист и режисьор: Бистра Атанасова. Оператор: Телериг Коларов. В ролите: Стоянка Мутафова, Ясен Василев – Милевин, Ралица Трифонова, Димитър Коцев и др.

3 серия – ИЗПЪДЕН – Баба Цоцолана има още три малки внучета, освен Патилан. Тя му поверява малките палавници и отива на пазар. Въпреки забраната той ги пуска на двора и баба му го изгонва. Всички тръгват с него, дори и котката.

 

20.45 – КЪЩАТА НА ДУХОВЕТЕ /Португалия, Германия, Дания/ – 135,47

HOUSE OF THE SPIRITS

Сценарист: Биле Аугуст. Режисьор:  Биле Аугуст. Оператор: Йорген Першон. Музика: Ханс Цимер. В ролите: Мерил Стрийп , Джеръми Айрънс Глен Клоус, Уинона Райдър, Антонио Бандерас, Мария Кончита Алонсо, Пола Уайнстийн

Гледай видео анонс онлайн

Филмът е създаден по едноименния роман на Исабел Алиенде. Това е една сага, която разказва за една любов и съдбата на членовете на една фамилия. Амбициозният чилиец Естебан Труеба се издига до депутат – консерватор и много богат земевладелец. Показани са историческите събития в Чили през 1973 г. Сложни и драматични са семейните отношения, свързани със съпругата и сестра му. Всичко е от името на дъщерята и по дневниците на майка й.

Субтитри.

 

23.15 – ПРОИЗВЕДЕНО В ИТАЛИЯ /Франция, 2008 г/ – 81,50

MADE IN ITALY

Сценарист: Стефано Джусти. Режисьор: Стефано Джусти. Оператор: Стефан Ками. Музика: Лазар Богосиан. В ролите: Жилбер Мелки, Амира Казар, Катерина Мурино, Барбора Бобулова, Надин Алари, Франсоаз Фабиан и др.

Гледай видео анонс онлайн

Лука Моранди е писател. По баща е италианец, по майка – французин. Пише и живее във Франция, но винаги защитава италианското. Баща му умира. Всички вдовици и деца се събират на погребението. Избор на ковчег, завещание, тъга, спомени и много комични ситуации.

Субтитри

 

НЕДЕЛЯ – 11.08.2013

 

08.05 – МАЛКИЯТ ПРИНЦ /Франция, Германия, 2010 г/ – 52 х 23 мин. – анимация

 

09.25 – Лятна киноваканция: ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО /България, 1980 г/ – 20 епизода

4 – СПОРТИСТКА – Баба Цоцолана решава да отслабне, за не бъде обект на подигравки. Съседът й я съветва да дтане спортистка, тя се екипира и заедно с Патилан тръгва да покорява планината.

 

14.05 – Лятно кино с БНТ1: ОТКОГА ТЕ ЧАКАМ /България, 1984 г./

Сценарист: Лиляна Михайлова. Режисьор: Анна Петкова. Оператор: Стефан Трифонов. Композитор: Кирил Дончев. В ролите: Цветана Манева, Елена Стефанова, Катя Тодорова, Асен Миланов, Георги Калоянчев, Петър Слабаков, Леда Тасева, Марин Янев и др.

Сестра Николова работи в соц. Служба за патронажно обслужване на самотни възрастни хора. Тя се грижи не само за здравето им, но ги лекува от самотата, от мъката и обидата, която децата са им причинили. Някои от наследниците са обезпокоени от привързаността на своите близки към сестра Николова и смятат, че тя се грижи за тях, за да се облагодетелства.

 

21.00 – ТОЧЕН МЕРНИК /САЩ, 2009 г/    – 81,26  – SHARP SHOOTER

Сценарист: Стивън Бърман. Режисьор: Арманд Мастрояни. Оператор: Дейн Питърсън. Музика: Стивън Грациано. В ролите: Джеймс Ремар, Марио Ван Пийбълс, Катрин Мери Стюарт и др.

Гледай видео анонс онлайн

Агент от Тайните служби се включва в последната си мисия – неутрализирането на незаконна сделка с оръжие. Оказва се, че е подведен от свой колега, който иска да присвои парите от сделката.

Субтитри

 
По темата: , , ,