Mellow Music Festival – танцувай в парка, на улицата и в клуба!

Mellow Music Festival 2011

Втората година фестивалът идва с нов формат и хедлайнери от култовите Warp Records и Ninja Tune

През пролетта на 2010-а Mellow Music Festival подправи столичния живот с ударна доза свежи и съвременни музикални проекти от последното десетилетие.

Mellow Music Festival 2011 прави още няколко крачки напред.

Тази година фестивалът ще се проведе в началото на лятото и само в един ден – 9 юли, когато ще превърне целия център на София в сцена. Внимателна селекция от музикални откриватели ще покори последователно парка, улиците и клубовете в града в рамките на повече от 12 часа.

По-слънчевото време е предпоставка за по-горещи преживявания, които ще стартират в ранния следобед на добре познатата безплатна открита сцена под Езерото с лилиите в Борисовата градина.

По-късно фестивалът ще завладее и улиците със специалното издание на София диша:  Музика – втора част от съвместната инициативата на Списание 1 и Столична община, която отново ще затвори Шишман и пресечките му за автомобили и ще го отвори като горещ музикален маршрут за Mellow -движението.

Вечерта пък фестивалът ще поеме към района около НДК, където 7 столични клуба (Element, Mixtape 5, Spacer, Twins Club, Culture Beat и Life House) ще отворят врати за свободно влизане и излизане на всички, закупили билет за Mellow Night. Специално програмираният Line-up от чуждестранни и български хедлайнери ще поощрява движението между различните сцени по всяко време.

Тази година акцент в селекцията от артисти на Mellow Music Festival е музикалното откривателство от последните две десетилетия, което по една или друга причина е прескочило родната сцена.

Разбира се, повечето от участниците, поканени на фестивала, са проекти на върха на славата си, родени преди няколко години и бързо установили се като част от иновативния мейнстрийм на съвременната електронна сцена. Сред гостите обаче има и пионери, които отдавна са записали имената си в историята, като символи на цели музикални движения.

Безспорно в тази категория попада групата, която ще закрие безплатната открита сцена на 9 юли в Борисовата градина – Red Snapper. Пионери в развитието на Acid Jazz-а през 90-те, те продължават своето израстване и до днес. Над 15-годишната им история и статутът на един от емблематичните проекти на независимия лейбъл Warp Records (заедно с артисти като Aphex Twin и Nightmares on Wax), ги поставя сред безспорните и световно признати музикални откриватели, които по стечение на обстоятелствата са пропуснали българската сцена. Музиката им е пълно с тъмен соул и бълбукаща страст съчетание между афробили фънк, стържещ дъб джаз и футуристичен блус. Сами я описват, като комбинация от „призрачни звукови пейзажи, картечен ритъм и разтърсващ костите бас“.

Освен култовите Warp Records, Mellow Music Festival 2011 ще срещне феновете и с два от проектите на един от най-обичаните у нас лейбъли – Ninja Tune.

Първият е сред последно присъединилите се към Ninja-семейството – DJ триото от Великобритания  Dark Sky. Постигнали главозамайващ успех в съвременния клубен ъндърграунд, те принадлежат към новото поколение артисти, израснали под масивното влияние на дъбстепа, който обаче е само отправна точка на любопитството им към нови, следващи измерения на басовия ритъм. Музиката им включва всичко от garage до хаус, през джънгъл и диско, а влиянията се простират от началото на 90-те и Златната ера на британската рейв и хардкор сцена, до масивни поп и хип-хоп хитове.

Вторият артист от лейбъла е половинката от култовия в първото десетилетие на 21 век полски Ninja-дует Scalpel – Игор Пудло. Той ще представи у нас проекта, с който стартира новата декада и самостоятелната си кариера – Igor Boxx, заедно с дебютния си албум  Breslau. С него продуцентът разказва за мултинационалния и мултикултурен град Вроцлав от завладяването му през 1945 от Червената армия до днес. И въпреки че незапознатите трудно ще уловят сюжета, албумът е толкова музикално въздействащ че всеки може да усети смисъла му. Самият Igor Boxx казва: „Аз съм достатъчно възрастен, за да помня раждането на пънк рока, свидетел съм на славните дни на т.нар. Златна ера на хип-хопа, както и на еволюцията на родната ми Полша от комунизъм към капитализъм, от аналогова към дигитална технология. От 1991-а година помагам на тази ентропия като диджей и миксатор, без стилистични граници и други лимити за звука, който хората, животните и машините произвеждат. Аз режа и добавям всичко това към джаза“.

Извън големите европейски лейбъли, но част от първите редици на най-смелите експериментатори в съвременната музика е италианската група port-royal, които също идват у нас. Бандата от Генуа има зад гърба си 10-годишна история и музика отвъд всякакви стилови рамки –  от нежна, меланхолична и дълбока електроника, през ембиънт, компютърна версия на интеровертен shoegaze, minimal, IDM, до транс и наситени бийтове. Смело и футуристично…

Още за Red Snapper, Igor Boxx, Dark Sky и port-royal:

Red Snapper /UK/

Получават възторжени отзиви още с първия си албум  Prince Blimey, а убийственият им сет на фестивала  Glastonbury през 1994 привлича вниманието на Warp Records. Скоро подписаният договор с лейбъла и сингълът Image Of You, който се завърта по радиостанциите и музикалните телевизии в цяла Европа (включително MTV) окончателно ги поставят в мейнстрийма на 90-те. От тогава бандата е работила и свирила с всички – от The Prodigy и Björk, до Garbage и The Fugees, пред публика по целия свят.

Поредната граница, която Red Snapper ще покорят, е българската.

Dark Sky / UK/

Dark Sky са DJ трио от Великобритания в състав: Tom Edwards, Matt Benyayer и Carlo Anderson. Музиката им е въплъщение на страстта, която пулсира във вечно развиващата се лондонска bass-сцена.

Веднага след първото им издание (Frames EP) за британския лейбъл и фото-блог Pictures Music през април 2010-а, следва и 12” за Black Acre – една от най-стабилните компании, промотиращи млади иновативни музиканти от цял свят (техен артист е миналогодишният гост на Mellow Music Festival – 1000names).

Големият им пробив идва миналата година, когато тяхното парче Leave влиза в масивната компилация ‘Ninja Tune XX’ по повод 20-годишния юбилей на легендарния лейбъл, а самите Dark Sky се нареждат сред най-вълнуващите му нови попълнения. Само няколко месеца след това, среща с тях предстои и на българската публика…

Igor Boxx – Breslau Live / Poland/

Igor Boxx е диджей, музикант и продуцент, част от полския проект на Ninja Tune Skalpel. Дуото, специализирано в уникалните интерпретации на стария полски джаз, се ражда през 2000 година, вдъхновено от DJ Vadim (наскоро гостувал у нас по повод 20-годишнината на Ninja Tune), с чиято банда The Russian Percussion Scalpel правят и първото си турне. Следват демото Polish Jazz, 2 дългосвирещи албума (Skalpel и Konfusion  за Ninja Tune) и множество по-малко издания. По-късно, през 2010 половинката от Scalpel – Igor Pudlo– започва самостоятелната си кариера под псевдонима Igor Boxx с дебютния си солов албум  Breslau.

Албумът разказва историята на Вроцлав от завладяването му през 1945 от Червената армия до днес. В парчетата се чуват масовата сила и настървение на Болшевишките атаки и решителността на тероризираното цивилно население на града да устои на тях. Скърцащите краутрок звуци илюстрират монотонността на безкрайните битки, а психеделичните елементи подчертават абсурда на военната лудост. Джаз ритъмът е символ на хаоса от двете страни на конфликта, а ембиънт безвремието рисува поразителното отчаяние в усилията на защитниците на града. Това пътуване в миналото отразява втората половина на 20 век и цялото развитие на виниловата култура зад Желязната завеса. Останалото е… хм… история.

port-royal  / Italy /

Бандата се събира лятото на 2000-та в Генуа, Италия. Сами определят усещането за музиката си, като „да се загубиш късно през нощта в странна гора в североизточната част на Чехия“.

Повлияни са от историята на 20 век и особено от комунизма в Източна Европа. А списъкът с нещата, които ги вълнуват, е също толкова еклектичен: философия, Туполев, чудесата, когато всичко е изгубено, нощното каране, копнежът, Братислава, Талин, Киев, Рига, Санкт Петербург, Москва, Будапеща, Прага, Краков, Познан, Виена, Дунав през нощта, дълги разходки по Морава…

port-royal идват у нас само седмици след излизането на новия си албум 2000-2010: The Golden Age of Consumerism – двоен диск, съдържащ общо около 3 часа музика от 10-годишната история на групата (преиздания, нови тракове, парчета от участия в компилации, ремикси и продуцирана музика за групи, като Ladytron, D_rradio, Bitcrush, Televise и Jatun).

Издават го с n5MD – един от първите инди лейбъли, специализирани в музикални хибриди между shoegaze, електронна и пост-рок музика.

 
По темата: