Мила Георгиева свири от 4-годишна – а сега закрива „Концертмайсторите“!

Мила Георгиева закрива осмия сезон на „Концертмайсторите” с цигулковия концерт на Чайковски

На 18 май, вторник, от 19:30ч., в зала „България”, ще се състои последният концерт от  цикъла „Концертмайсторите“ за сезон 2009-2010, организиран от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио. Любимата цигуларка на българската публика – „детето-чудо” Мила Георгиева, ще закрие събитието с изпълнение на блестящия концерт за цигулка и оркестър от Пьотр Илич Чайковски. Партньори на сцената на младата артистка ще бъдат музикантите от „Класик ФМ М-Тел оркестър” и диригента Григор Паликаров.

Чаровната цигуларка Мила Георгиева започва да свири на четиригодишна възраст и още преди тийнейджърските си години се радва на световна известност. На 9 години  прави дуети с Минчо Минчев, който остава неин кумир. Свирила е с най-големите диригенти – в  Чикаго с Кристоф Ешенбах, като солистка на Гевандхаус оркестър с Херберт Бломщед и с Курт Мазур, с Бамбергски симфоници под диригентството на Жорж Претр и др. Възпитаничка е на Джулиард Скул и е носителка на множество награди от международни конкурси, сред които първа награда от Моцартовия фестивал на фондация Orpheum в Цюрих. Репертоарът й е внушителен и включва виртуозни произведения от всички епохи. Мила Георгиева свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 година.

След двегодишна пауза цигуларката отново ще свири с Класик ФМ М-Тел оркестър. През този период тя стана майка за втори път. Мила Георгиева продължава своята блестяща кариера разпределяйки времето между Лондон, където живее със съпруга си и двете си деца – Джордж (4г.) и Анна (1,5г.) и Германия, където е концертмайстор на Щутгартското радио.

През изминалия сезон на „Концертмайсторите„, почитателите на класическата музика имаха възможността да посрещнат на сцената на зала „България” любими на българската публика музиканти като: Георги Черкин, Веско Пантелеев – Ешкенази, виртуоза Людмил Ангелов, а също дебютиращата Виктория Василенко, испанския пианист Мигел Баселга, Трио «Русев, Салк, Розанова» и др.

Организаторите от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио изказват своята сърдечна признателност към българската публика, която за пореден път доказа, че класическата музика има своите верни почитатели в страната ни, показател за което беше пълната продажба на абонаментните карти за цикъла „Концертмайсторите”. Благодарение на партньорството на М-Тел, което е пример за обществения ангажимент, който бизнесът поема към българската култура, Кантус Фирмус успя да реализира цикъла „Концертмайсторите”, превърнал се в най-високия връх на съвременния концертен живот в нашата столица и определящ водещите тенденции в областта на класическата музика у нас.

 
По темата: