Милена Фучеджиева пише сериал за bTV, даряват я със „Златно перо“

Носители на наградата „Златно перо 2011” получиха отличията си на живо в студиото на Classic FM радио

Единственото радио за класическа музика в България раздава призовете за принос към българската култура за шестнадесета поредна година

Първите награди „Златно перо 2011” бяха раздадени в ефира на Classic FM радио. Сред носителите на приза, които вече гостуваха на живо в студиото са писателката Милена Фучеджиева, режисьорът Димитър Митовски, архитектът Бойко Кадинов, художниците Петър Пиронков и проф. Божидар Йонов, Деница Атанасова, директор на „Музейна галерия за модерно изкуство”, Люба Ризова, директор „Новини и актуални предавания” в bTV Media Group, пианистката проф. Славка Шопова, фотографът Юри Трейман и други.

Димитър Митовски сподели в студиото на Classic FM радио, че е изключително щастлив от наградата и факта, че такова отличие се раздава вече за шестнайсети път. Той сподели, че се надява от тук нататък българското кино, а и българската култура, като цяло да започнат своя възход, защото според него нещата започват да се променят към по-добро.

Архитектът Бойко Кадинов разказа, че е много развълнуван, че толкова престижна награда за принос към българската култура се дава на архитекти, защото в България архитектурата е възприемана погрешно. Неговата надежда е да бъде скъсена дистанцията между възприятието за архитектура като чиновническа професия и да заеме мястото си на културен водач.

Милена Фучеджиева (на снимката) сподели, че това е една от малкото награди, които е получавала за своята работа. Тя разказа, че в момента работи по най-голямото предизвикателство в живота си – писането на сценарий за нов сериал на bTV.

Деница Атанасова, директор на «Музейна галерия за модерно изкуство», заяви, че целият екип на галерията е изключително развълнуван от признанието «Златно перо» и за тях това означава по-голяма отговорност към българската култура.

До 5 юни слушателите на Classic FM радио ще имат възможност да чуят интервюта и другите носители на “Златно перо 2011” – Христо Мутафчиев, Веско Ешкенази, Хилда Казасян, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас и други.

Classic FM радио раздава призовете за принос към българската култура за шестнадесета поредна година. Пълния списък с носители на приза «Златно перо 2011» можете да видите по-долу

Носители на наградата „Златно перо 2011”

1. проф.Савка Шопова Маркова – пианист и преподавател

2. Теодора Павлович – диригент

3. Люба Ризова – директор „Новини и актуални предавания” в bTV Media Group

4. Христо Мутафчиев – актьор, директор на САБ

5. Асен Блатечки – актьор

6. Френски институт в България – инициатори на „Нощ на музеите” в България

7. Николай Панайотов – художник

8. Хилда Казасян – певица

9. Димитър Митовски – режисьор и продуцент

10. „Музейна галерия за модерно изкуство”

11. Юри Трейман – ФотоАкадемия

12. арх. Бойко Кадинов – архитект

13. Цвета Джагарова – поетеса

14. „Денят започва с Култура”- предаване на БНТ 1

15. Орлин Анастасов – оперен певец

16. Веско Ешкенази – цигулар

17. Петър Пиронков – художник

18. Даниела Димова – директор ТМПЦ Варна

19. Румяна Михайлова – тимпанистка

20. Екатерина Дочева – музикален критик

21. Ирини Жамбонас – актриса

22. Милена Фучеджиева – писател

23. проф. Божидар Йонов – художник

24. Ангел Пачаманов – художник

Виж секцията на „Класик ФМ“ в Slusham.com – слушай на живо и гласувай за радиото!