Миро помага в избора на Българската любовна история на 20 век

Гости в студиото на БНТ на 21 януари – българската любовна история на ХХ век

Станаха ясни гостите, които ще коментират на 21 януари, в четвъртък от 20:50 ч. в студиото не БНТ избора на българската любовна история на 20 в. Участие в дискусията ще вземат:

1. Миглена Николчина – преподавател в Катедрата по теория и история на литературата в СУ „Св. Климент Охридски“  и главна редакторка на списанието

за философия, социални науки и хуманитаристика „Алтера академика“. Поетеса.

2. Проф. Валери Стефанов – професор по история на българската литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

3. Йоана Буковска – актриса

4. Тома Марков – поет и писател-авангардист. Има публикации на полски, немски, руски, английски, естонски и унгарски. Участия в “Достъп до литературата” на Център за изкуство “Сорос”, живи четения на български и норвежки автори. Участник е и в двата фестивала “Литература в действие” на Британския съвет. Редактор е на книгата на Чарлз Буковски “Присмехулнико, пожелай ми късмет!”. Работил е като сценичен работник в Театрална работилница “Сфумато”, продавал е захар, касети със сръбска музика, бил е репортер в благоевградски ежедневник, 2-3 седмици е бил репортер в “Труд”. В последните години се издържа само с писане.

5. Ангел Игов – бакалавър по Английска филология и магистър по Литературознание от СУ „Св. Кл. Охридски“. През 2003 специализира в Университета на Роухемптън, Лондон. Автор е на два сборника с разкази: „Срещи на пътя“ (2002, изд. „Лодос“) и „К.“ (2006, изд. „Адрона“). С първия печели голямата награда за дебютна книга в категория „Проза“ от националния преглед-конкурс „Южна пролет“ (2003), а вторият е номиниран за наградата „Елиас Канети“ (2007). Носител и на награди за проза от конкурса „Рашко Сугарев“ и за критика от конкурса „Боян Пенев“. Публикува свои разкази, статии и рецензии в „Култура“ (където е постоянен наблюдател за книги от началото на 2006 г.), „Литературен вестник“, „Капитал Light“, „Алтера“, „Сега“.

6. Миро – музикант и поп-певец

В предаването ще бъдат обявени и номинациите в следващата категория „Строежите на ХХ век“.