Моят личен Айдахо – премиера на месеца от TCM

TCM ПАНОРАМА – СЕПТЕМВРИ 2013

Премиера на месеца: МОЯТ ЛИЧЕН АЙДАХО
Събота, 14 септември от 22 ч
Режисьор: Гюс Ван Сант. В ролите: Ривър Финикс, Киану Рийвс, Джеймс Русо, Уилям Ришер, Родни Харви.

Гледай видео анонс онлайн

Филмът на Гюс Ван Сант „Моят личен Айдахо” (1991) е въздействаща история за двама млади проституиращи мъже: Майк – чувствителен и наркозависим, който не може да се отърси от спомена за майка си, която го е изоставила, и Скот – синът на кмета на Портланд и тръпка на Майк. Филмът проследява Майк и Скот – в ролите: Ривър Финикс и Киану Рийвс – по време на тяхното пътешествие до Северо-западното тихоокеанско крайбрежие в желанието им да намерят кътче, което да нарекат свой дом. Силно въздействащ както емоционално, така и визуално, този филм рисува болезнена картина на несподелената любов и загубата.

ЧЕТВЪРТЪЧЕН КЛАСИЧЕСКИ ТРИЛЪР

ШАФТ (1971)
Четвъртък, 5 Септември от 22:00 ч
Режисьор: Гордън Паркс. В ролите: Ричард Раундтрий, Моузес Гън, Чарлз Чиофи, Кристофър Сейнт Джон, Дрю Бундини Браун.

Гледай видео анонс онлайн

“По-секси от Бонд, по-смел от Булит” – рекламираха филмовите плакати. Ричард Раундтрий е Джон Шафт – умен, несломим и уверен частен детектив, който в търсене на една похитена жена се оказва сред бунтуващите се синдикати. Гордън Паркс режисира сценарий, в написването на който участва авторът на романа, послужил за основа на сюжета – Ърнест Тайдимън (спечелил в същата година Оскар за „Френска връзка”).

ХВАНЕТЕ КАРТЪР (1971)
Четвъртък, 12 Септември от 22:00 ч
Режисьор: Майк Ходжс. В ролите: Майкъл Кейн, Иън Хендри, Брит Еклънд, Джон Озбърн, Тони Бекли.

Гледай видео анонс онлайн

Двукратният носител на статуетката на Филмовата Академия, Майкъл Кейн е в ролята на неуморимия Джак Картър в този нео-ноар филм от 1971. Когато Картър идва в Нюкасъл, за да научи нещо повече за мистериозната смърт на брат си, рекетьорите решават, че могат да со сплашат и прогонят като досадна муха, което е достатъчно да разберем, че те нямат и най-малка представа кой е Джак Картър.

POINT BLANK (1967)
Четвъртък, 19 Септември от 22:00 ч
Режисьор: Джон Буурмън. В ролите: Лий Марвин, Анджи Дикинсън, Кийнън Уин, Керъл О’Конър, Лойд Бохнър.

Гледай видео анонс онлайн

„Point Blank“ е един от “коравите” филми на Джон Буурмън, със стилно и сюрреалистично изображение на историята, базирана на криминалния роман „Ловецът” от Доналд Е. Уестлейк. Джон Върмон е Рийвс, който се опитва да убие своя партньор – Уокър, изигран от Лий Марвин, след като е организирал обир на куриерска пратка и е откраднал жена му. Изпълнен с желание за мъст и с чувството, че е предаден, Уокър тръгва за битка, но това, което намира е умиращата му съпруга и криещия се Рийвс. Филмът изобилства от действие и е един класически трилър за своето време.

ТОЧНО ВРЕМЕ (1978)
Четвъртък, 26 Септември от 22:00 ч
Режисьор: Улу Гросбард. В ролите: Дъстин Хофман, Тереза Ръсел, Хари Дийн Стантон, гари Бъзи, М. Емет Уолш.

Гледай видео анонс онлайн

Базиран на романа на Едуард Бункер, Точно време е един от най-реалистичните кинематографични опити за навлизане в социопатската психика на един престъпник. Макс Дембо е пуснат под гаранция и е принуден да издържи тормоза на своя садистичен надзорник – Ърл франк. Колкото повече Макс се опитва да бъде изряден, толкова повече бива тормозен от Франк. В края на краищата, Макс решава да се върне към кривия път с кражба в съдружие друг „реформиран” престъпник – Джери Шу. Техният план, обаче, се проваля – главно заради личните „трески” в характера на Макс.

 
По темата: , ,