Музиката на Теодосий Спасов се носи по Дунава в иновативен фестивал

Теодосий Спасов в унгарски концертен проект – подготовка за Дунавски Музикален фестивал

Майсторът на кавала Теодосий Спасов обмени музикални идеи с уникалния унгарски джаз музикант Михай Дреш. Проектът Теодосий – Дреш беше създаден специално за съвместната им изява на 22.02.2010г. в посолството на Република Унгария на територията на Република България.

15 посланици от европейски страни главно по поречието на Дунава бяха сред официалните гости на приема, даден от Н ПР Юдит Ланг по повод стартиращия през месец март Дунавски Музикален фестивал. Протоколните зали на посолството бяха преобразени в арт пространство, обединяващо изкуството на музиката с изкуството на киното и финеса на унгарската кухня и сомелиерска традиция.

Унгарската концертна зала прие както интерпретацията на техния фолклор, представен от Михай Дреш, така и характерните импровизации на фолклорния проект на Теодосий Спасов.

Българският музикант и майстор на кавала излезе на сцената заедно с колегите си  Пейо Пеев (гадулка) и Петър Миланов (инструмент „хибрид“ между китара и тамбура).

От своя страна Михай Дреш, който е номиниран не веднъж за най-добър джазмен на Унгария, представи собствени композиции, наситени с етно елементи и фрий джаз. Дреш е известен със способността си да свири на почти всякакъв вид духови музикални инструменти и за концерта у нас се представи чрез звука на сопран саксофона и инструмент по поръчка, наподобяващ дървена флейта, но с метални клапи, който при свирене освен мелодия, поддържа и постоянен глух акомпаниращ звук.

Визитата на Дреш в България беше по покана на Унгарския посланик у нас по повод презентация на второто издание на Дунавския Музикален Фестивал, в който силно присъствие има унгарската култура.

Проектът ще стартира на 20 март с Михай Дреш квартет, като на кораба-сцена ще се качат формацията Боля и Донго, група Роменго с неповторимия глас на Моника Лакатош и други гост-музиканти от Унгария.

Фестивалът се реализира на плаващ кораб, който пътува по водите на река Дунав. По време на музикалното пътешествие на кораба се качват виртуозни музиканти – свирят на борда, пътувайки между две или повече крайдунавски страни и слизат, като заедно с тях от пристанищата се качва и тяхната публика.

Корабът, който е със статут на четиризвезден хотел, предоставя възможност на музикантите да творят в няколко концертни и репетиционни пространства, като в рамките на фестивала някои от тях за първи път ще свирят заедно, подобно на проекта Теодосий-Дреш, който ще се повтори извънредно в рамките на Дунавския Музикален фестивал, като за целта Михай Дреш ще се качва и слиза няколко пъти от кораба-сцена.

На фестивалната презентацията в посолството на Унгария, както и на срещата в Министерство на културата на 23.02., на срещата в НДК на 24.02., гостите имаха възможност да разговарят с идейния инициатор на проекта Златина Русева и да се насладят на филма „Срещу течението“, запечатал в себе си музиката от дебютното издание на Дунавския Музикален Фестивал.

Докосни се и до друг интересен проект на Теодосий Спасов – „Gipsy Project“:

 
По темата: